Türkiye savunma sanayiinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Modernizasyon sürecinden geçirilen M60T tanklarının ilk partisi, düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada, tank modernizasyon sürecinde yabancı firmalarla yaşanan zorluklara ve bu zorlukların yerli ve milli çözümlerle nasıl aşıldığına dikkat çekti.

Görgün, "Pek çok sahada olduğu gibi, kötü komşu ülkemiz savunma sanayiini ev sahibi yapmıştır," diyerek, yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarının önemini vurguladı. "Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması (TİYK) - M60T Projesi" kapsamında, atış kontrol sistemi başta olmak üzere, tankın temel unsurlarının yerli tasarım ürünlerle geliştirildiğini belirtti.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen törende, modernize edilen 2 M60T tankı resmi olarak teslim alındı.

Görgün'ün konuşmasında geçmişte İsrailli firmalara verilen modernizasyon ihalesinde yaşanan sorunlara değinmesi, Türkiye'nin savunma sanayiindeki bağımsızlığını daha da pekiştiren adımlar attığının bir göstergesi olarak dikkat çekti. "Bu proje kapsamında, atış kontrol sistemi başta olmak üzere tankın temel unsurlarının yerli tasarım ürünlerle şekillendirilmesi cihetine gidilmiştir," diyen Görgün, Türkiye'nin bu alandaki teknolojik üstünlüğünün dünya tarafından kabul edildiğini belirtti.

M60T tanklarının modernizasyonu, güçlü itki sistemleri, etkili ateş gücü ve dayanıklılığı ile bilinen bu zırhlı araçları günümüz teknolojisine uyumlu hale getiriyor. ASELSAN başta olmak üzere projede emeği geçen tüm alt yüklenici firmalara teşekkürlerini sunan Görgün, projenin ilerleyen dönemlerde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan diğer M60T tanklarına da yaygınlaştırılmasının öngörüldüğünü açıkladı.

Editör: Fırat Çelik