Milyonlarca emekli başta olmak üzere, memur, asgari ücretli ve kamu işçisi, 2023 yılı Ocak ayında alacakları maaş zamlarında değişiklikle karşı karşıya. 

Milyonlarca emekli dikkat: Bu haber sizi ilgilendiriyor

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini yüzde 68.01'e güncellemesiyle birlikte, maaş zammı hesaplarını etkileyerek vatandaşların geleceğine dair beklentilerini şekillendiriyor.

İnegöl'den İstanbul'a Gidecek Olanlar Dikkat! O Köprü Ücretleri Zamlandı İnegöl'den İstanbul'a Gidecek Olanlar Dikkat! O Köprü Ücretleri Zamlandı

Milyonlarca emekli dikkat: Bu haber sizi ilgilendiriyor

Ocak zammı için Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini güncellemesiyle, önümüzdeki aylarda yapılacak olan zam oranlarını etkiledi. 

Milyonlarca emekli dikkat: Bu haber sizi ilgilendiriyor

Emekliler İçin Değişen Zammın Etkisi

Milyonlarca emekli dikkat: Bu haber sizi ilgilendiriyor

Ücretli çalışanlar ve kendi hesabına çalışıp emekli olanlar için de aylıklar, 2023 yılı Ocak ve Temmuz aylarında, önceki 6 aylık enflasyon verilerine göre artırılmış olacak.

Memur Emekli Aylıkları

Memur emekli aylıkları, toplu sözleşme hükümlerine göre Ocak ayında yüzde 15 ve Temmuz ayında yüzde 10 oranda artırılacak. Enflasyon farkları da ilave olarak hesaplamalara eklenmiş olacak.

Emekli Aylığı Hesaplaması

Emekli aylığı ile hesaplamalarıyla, sigortalının çalıştığı boyunca prim ödeme gün sayısına göre belirleniyor. Prim gün sayısı ve sigortalılık süresi arttıkça aylık da artmış oluyor.

Ayrıntılar ve Beklentiler

2000 yılından önce emekli olan SSK'lıların aylıkları katsayı olarak, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamlarını kullanılarak hesaplanıyor. 2000-2008 yılları arasında emekli olanların aylıkları güncelleme katsayı ile birlikte aylık bağlama oranı dikkate alınıp hesaplanıyor.

SSK, Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 40.28'e çıkarken, memur ve memur emeklisinde yüzde 49.27'ye ulaştı. Bu tabloya göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 40.28 zammı garantilemiş olurken refah payı eklenince artışın yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor.

En düşük emekli aylığı bu yıl 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor. Bu için Meclis düzenlemesi yeniden gerekebilir.

Sonuç olarak; Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin yüzde 68.01'e revize edilmesiyle, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren maaş zamlarını etkiliyor. 

Emekliler olmak üzere, memurlar ve asgari ücretliler için ocak zammın hesaplanmasında bu değişiklikler dikkate alınıp geleceğe dair beklentiler de şekilleniyor. Yıl sonunda açıklanacak olan enflasyon verileri, maaş zammı hesaplamalarında kritik bir rol oynayacak.