Yılbaşına sayılı günler kala, Milli Piyango ve diğer şans oyunlarının dini hükmü bir kez daha gündemin merkezine oturdu. Diyanet İşleri Başkanlığı, yıllardır süregelen bu tartışmaya dair net bir açıklama yaparak, Milli Piyango gibi şans oyunlarının haram olduğunu ve bu yolla elde edilen kazançlarla yapılan iyiliklerin sevap olarak kabul edilmeyeceğini vurguladı.

nimet-abla-piyango-dha

Milli Piyango ve Şans Oyunlarına Haram Hükmü

Şans Oyunları ve Haramlık İlkesi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Piyango başta olmak üzzere, şans oyunlarının kumar kategorisinde değerlendirildiğini ve taraflardan birinin kazanırken diğerinin kaybettiği her türlü oyunun haram olduğunu belirtti. İlgili dini kaynaklar ve fıkıh alimlerinin görüşleriyle bu hükmün temelleri pekiştirildi.

Kumar Piyango (1)

Yardım Kuruluşları ve Haram Kazanç

Şans oyunlarından elde edilen gelirlerin bazı hayır kurumlarına aktarılmasının, cami yaptırmak vb yollarla oyunların haramlık hükmünü değiştirmediği belirtiliyor. Diyanet, haram yoldan elde edilen kazancın, sevap beklentisi olmaksızın yoksullara ve hayır kurumlarına verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kumar Piyango (3)

Camiler ve Haram Parayla Yapım

Bazı dini otoriteler, haram parayla yapılan camilerde namaz kılmanın geçerli olup olmadığına dair farklı görüşler belirtiyor. Genel kanı, mescidin inşa edildiği paranın hükmünün, ibadetin geçerliliğini etkilemediği yönünde. Ancak kumar kazancı ile yaptırılan camilerin, cemaat arasında bilindiğinde, şüphe ve fitneye sebep olacağı da bir gerçek. En doğrusu bu tür kazançları cami, kurs vb yapılara bulaştırmamak.

Kumar Piyango (2)

İlahi çekim yasası nedir? İnancın ve duanın gücünü kullanmayı öğrenin! İlahi çekim yasası nedir? İnancın ve duanın gücünü kullanmayı öğrenin!

Sonuç olarak; Milli Piyangodan kazanılan para ile cami vb yaptırılmamalı. Yaptıran kişi Milli Piyango kazancı ile girdiği günahtan kurtulamaz. Bu durumdan sevap hiç kazanamaz. Bu kazançtan dolayı pişman olup tevbe etmeli. Haram yoldan elde edilen bu kazancı da, sevap beklentisi olmaksızın yoksullara ve hayır kurumlarına vermeli.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR