Haramdan, kumardan hayır olmaz!

Milli Piyango ve diğer şans oyunlarının dini hükmü tekrar tekrar gündeme gelip tartışılır. Diyanet İşleri Başkanlığı, yıllardır süregelen bu tartışmaya dair net bir açıklama yaparak, Milli Piyango gibi şans oyunlarının haram olduğunu ve bu yolla elde edilen kazançlarla yapılan sadakaların, iyiliklerin, sevap olarak kabul edilmeyeceğini vurguladı.

nimet-abla-piyango-dha

Milli Piyango ve Şans Oyunları Haram!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Piyango başta olmak üzzere, şans oyunlarının kumar kategorisinde değerlendirildiğini ve taraflardan birinin kazanırken diğerinin kaybettiği her türlü oyunun haram olduğunu belirtti. 

Kumar Piyango (1)

Haram Kazançla hayır yapılmaz, sadaka verilmez, sevap kazanılmaz!

Diyanet kararında; Şans oyunlarından elde edilen gelirlerin bazı hayır kurumlarına aktarılmasının, cami yaptırmak vb yollarla elden çıkarılmasının, bu oyunların haramlık hükmünü değiştirmediğini belirtiliyor.

Diyanet, haram yoldan elde edilen kazancın, sevap beklentisi olmaksızın yoksullara ve hayır kurumlarına verilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı:  "Şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar  kumardır ve haramdır. Bu tür oyunların hâsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez." 

Kumar Piyango (3)

Kumar parasıyla yapılan camide namaz kılınır mı?

Bazı dini otoriteler, haram parayla yapılan camilerde namaz kılmanın geçerli olup olmadığına dair farklı görüşler belirtiyor.
Genel kanı, mescidin inşa edildiği paranın hükmünün, ibadetin geçerliliğini etkilemediği yönünde.
Ancak kumar kazancı ile yaptırılan camilerin, cemaat arasında bilindiğinde, şüphe ve fitneye sebep olacağı da bir gerçek. En doğrusu bu tür kazançları cami, kurs vb yapılara bulaştırmamak.

Kumar Piyango (2)

Haram kazanma, haram lokma yeme!

Sonuç olarak; Milli Piyangodan kazanılan para ile cami vb yaptırılmamalı. Yaptıran kişi Milli Piyango kazancı ile girdiği günahtan kurtulamaz. Bu durumdan sevap hiç kazanamaz.

Bu kazançtan dolayı pişman olup tevbe etmeli. Haram yoldan elde edilen bu kazancı da, sevap beklentisi olmaksızın yoksullara ve hayır kurumlarına vermeli.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr