Amerika'da 41 eyalet bulunan, genç kullanıcılara zarar veren özellikleri platformlarında kasten barındırdığını iddia ettiği Meta'ya dava açtı.

Meta'nın başı dertte: 41 eyaletle davalık oldu

Kırmızı et üretiminde artış! Kırmızı et üretiminde artış!

Sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı firması Meta hakkında, Amerika'da 41 eyalet ve Columbia Bölgesi'nin ortak girişimi ile Kuzey California'da dava açıldı.

Meta'nın başı dertte: 41 eyaletle davalık oldu

Meta'ya, toplumu yanlış olarak yönlendirme yapması iddiasıyla açılan davada en az 40 avukatın çalıştığı söylendi.

Meta'nın başı dertte: 41 eyaletle davalık oldu

Meta'nın federal yasalar ve firma yönetmelikleri çerçeve içerisinde platformlara erişimi yasak olan 13 yaşından küçük çocuklara ürünlerini kasten pazarlama yapıldığı iddia edildi.

Meta'nın ürün özelliklerini değiştirmesine yönelik olarak ve genç kullanıcılar tarafından zararlara dikkati çekmeyi hedefleyen dava, 33 eyaletin federal mahkemesi ve 9 eyalet başsavcısı ile birlikte toplam 41 eyaletin girişimiyle açıldı.

Dava, Tennessee Başsavcısı Jonathan Skrmetti ve Colorado Başsavcısı Philip Weiser'ın müşterek soruşturması kapsamında Meta ile arabuluculuk girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra başlatıldı.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DÜZEYİNDE

Davayı, "toplum sağlığını koruma amaçlı olarak ve hedefleyen bir savaş alanı" olarak tabir edilen Skrmetti, "Bu (dava da), tütün ürünleri başta olmak üzere, uyuşturucuyla mücadele düzeyinde bir yükümlülük."

Sosyal medya platformları üzerine bağımsız uzman analizleri ve iç araştırmaların sunduğu bilgilere karşın olarak Meta'nın bilinen zararlı özelliklerini terk etmediği söylenen iddianamede, "(Meta) söz konusu özelliklerin genç kullanıcıların ruhsal ve fiziksel olarak sağlığına etkilerini yanlış bilgi beyan etme, saklama, küçümseme çabalarını ikiye katlama yönünde" vurgusu yapıldı.