İnegöl Belediye Meclisinin önceki gün gerçekleştirilen Mart ayı olağan toplantısında İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından meclis gündemine sunulan plan notu ilave maddesi görüşmeleri neticesinde; TOKİ marifetiyle Pazartesi pazar yerini de içine alan bölgede yapılacak kentsel dönüşümde 4 kat olarak planlanan konutların yüksekliği önceki gün gerçekleştirilen belediye meclis toplantısında 6 kata yükseltildi.

MADEM YAPILABİLİYORDU NEDEN SENELERCE YAPMADIK"

Maddeyle ilgili olarak söz alan MHP Belediye Meclis üyesi Müfit Besler, "Mantık olarak baktığımızda kentsel dönüşüm yapılacak tabi ki buna karşı çıkmak mümkün değil. Ben komisyon toplantısında da dile getirdim 1999 yılında meydana gelen depremde belki panik havası ile belki de bize verilen bilgiler ile doğrultusunda kat yüksekliğini 2 kat ile sınırlandırdık. Daha sonra geçen süre içerisinde geçtiğimiz dönemde de üç kata çıkarttık. Bu zamana kadar verilen bilgiler doğrultusunda zemin iyileştirmesi yapıldığında bir kat yüksekliği çıkabilir miyiz dediğimizde İnegöl"ün zemininde sıvılaşma oranı yüksek çıkmıştı. Şimdi geriye dönüp baktığımda İnegöl"de bir dünya toplu konut alanı ve siteler oluştu. Bunu biz hep öteledik ancak TOKİ ile biz bu işi yapıyoruz dediğimizde bir anda fiziki şartlar yerine getirilse kat yüksekliği olacak. Bu işe biz karşı değiliz ama İnegöl"de madem böyle bir şey yapılabiliyordu neden senelerce yapmadık" İnsanları mağdur ettik. Bir karar alacaksak her şeyi göze alacağız, şehrin içerisinde yine 6 katlı binalar olacak ve yeni İnegöl projesinden vazgeçeceğiz. Yâda buraya verirsek diğer yerlerde 10 veya 20 bin metre arsayı toplayan insanlar ne yapacak. 50 bin metre kareyi neden koyduk" İnegöl"ü korumak adına koyduk. Kentsel dönüşümlerde 50 bin metre kare, tat yüksekliğini 6 kata çıkartmak için 50 bin metre kareyi biz koyuyoruz. TOKİ bizden sadece 50 bini istiyor. Ama 50 bin sınırını biz Belediye olarak koyuyoruz."

28 BİN M2"YE 28 DAİRE

Müfit Besler"in bu açıklamasından sonra söz alan İmar ve Şehircilik Müdürü Kemal Malgaralı, "Kentsel dönüşümlerde 50 bin metre kare sınır. Kentsel dönüşümün olduğu yerde 258 hak sahibi var. İnegöl Belediyesine 28 tane daire düşüyor. 28 bin metre kare yer veriyoruz ve bundan biz Belediye olarak kar etmiyoruz. Belediye Başkanımız dedi; ben bundan bir şey beklemiyorum, yeter ki kentsel dönüşüm yapılsın, biz belediye olarak fedakârlık yapalım. Yoksa projenin 4 kat yapılması mümkün değil, dönüşüm yapılma imkânı yok. Onun için buradaki kat yüksekliğini arttırmamız gerekiyor."diye konuştu.

VATANDAŞA DA HAKSIZLIK OLMASIN

HAS Partili Belediye Meclis Üyesi Ahmet Kara ise konuya ilişkin, "Kentsel dönüşüm için 50 bin metre kareden aşağı olmaması yasa kararıdır. Vatandaş 30 bin metre kare toplar ve böyle bir talep gelir ve 6 kat ister. Bu taleple karşılaşabiliriz. 50 bin metre kare ve üzeri olma şartı kentsel dönüşüm için geçerli, bu yasal bir şart. TOKİ"ye biz bu yetkiyi veriyoruz. TOKİ"ye bu yetkiyi verdiğimiz için bizde diyoruz ki madem TOKİ"ye veriliyor vatandaşa da haksızlık olmasın. 50 bin metre kare yer toplarsa vatandaş, 6 kat yapabilir."dedi.

Ak Partili vekillerden CHP'li başkana "Hayırlı Olsun" ziyareti örnek oldu Ak Partili vekillerden CHP'li başkana "Hayırlı Olsun" ziyareti örnek oldu

BU KAT ARTIŞINI MAKUL GÖRMÜYORUZ

Saadet Partisi Belediye Meclis Üyesi Özgür Öztürk yaptığı konuşmasında, "Bu kararın temelde Mahmudiye mahallesinde start alacak olan TOKİ konutları için alınmakta olduğunu biliyoruz. 1999 depremi sonrasında ülke genelinde bir panik havası hâkimdi. İnegölümüzde tartışmalı bir şekilde, yapıların kat sayısını 2ye düşürmek suretiyle bu panik havasından payını almış oldu. Sonrasında 3. kata başkanımızın döneminde izin verildi tabii. Şimdi gelinen süreçte, İstanbulda kentsel dönüşüm 4 ilçeyle start almıştır. İnegölümüzde bu kentsel dönüşüme hazır olmalıdır. Deprem araştırma komisyonu olarak 4 kat ve üzeri toplam 4400 bina tespit ettik. Bu yapıların içinde bir kısmı yapı ömrünü neredeyse doldurmuş, bir kısmı güçlendirilmeye tabii tutulması gerekecek ve bir kısmı da yıkılacak. Bu incelemeler yakın zamanda tamamlanırsa önümüzü daha iyi görürüz. Burada da TOKİ kentsel dönüşüm yapmaktadır be kısmen olsa eski yapılardan kurtaracaktır. Grubumuz olarak teklifimiz şudur ki; genel olarak imar komisyonunda da kabul gördü. Mevcut çok katlı yapılar için de, kat sayımı artışıyla ilgili hazırlık yapılmalı. Mal sahipleri için verimli ve cazip hale getirilmelidir. Ve Tabii ki, gerek Yeni İnegöl Projesini desteklemek için gerekse mevcut İnegöle yeni yükler eklememek için; yeni yapılaşma olan yerlerde ve mevcut az katlı yapılarda bu kat artışını makul görmüyoruz."dedi.

TOKİ İNŞAAT YAPACAĞI ZAMAN MUTLAKA O ZEMİNİ GÜÇLENDİRECEK

Maddeye ilişkin AK Parti Belediye Meclis Üyesi Turgay Yel yaptığı konuşmasında, "Biz imar komisyonunda da bunu çok tartıştık. 50 bin metre kare oluşu bizim mecburen TOKİ"ye vereceğimiz yer Belediyeler kanununa göre alt limittir. 50 bini aşmak zorundayız. İnegöl zemininde sıvılaşma olduğu için kat sınırlaması üç kat ile sınırlandırıldı. Ama bunun yanında Adliye Sarayının zemini güçlendirilerek, 6 kat yapıldı. TOKİ 6 kat inşaat yapacağı zaman mutlaka o zemini güçlendirecek ve 6 kata çıkartacak."diye konuştu.

"GETİRSİN 50 BİN M2 ONA DA İZİN VERELİM."

Yapılan konuşmaların ardından son olarak söz alan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "2005 yılında 2 kattan 3 kata çıkarken, bunu durup dururken, karar almadık. Bununla alakalı jeolojik etütler yaptık. Bunun için İstanbul Üniversitesinden bilirkişiden raporlar aldık ve buna istinaden meclis kararı aldık. Mevcut binalar ile alakalı böyle kararlar almamız çok sağlam değil. Ama depreme yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gündeminde olan genel anlamda ki kentsel dönüşüm ile alakalı veya bina envanterleri ile alakalı yapılacak çalışmada her hangi bir uygulama yapılırsa onu bilemem. Ama bizim normal şartlarda 50 bin metrenin üzerindeki yerler ile alakalı Belediye olarak zaten bu konuda yasaya dayanarak gerekli izin ve onayı verdik. Ama bunun altındaki yerler ile alakalı dönüşümü biz sağlayamayız. Buradaki kentsel dönüşümdeki mantığımız bu dükkânlar 30-40 yıllık dükkânlar, dükkân olarak kullanılamıyor. Bunların bir konuta dönüştürülmesi de söz konusu değil. Bu binalar ekonomik ömrünü tamamlamış veya tamamlamak üzere. Artık mobilyacılık 100-200 metre karelik atölyelerde değil, daha büyük metrajlı yerlerde yapılıyor. Bu kararı ne kadar alırsak alalım dükkân sahipleri bu işe evet demezse bu iş olmaz. Şuan biz birilerin adına konuşuyoruz. TOKİ bundan sonra gidip vatandaşlar ile tek tek görüşecek. Getirsin 50 bin metre kare ona da izin verelim. Ama aşağı rakamda getirirse bizim buna izin verme gibi durumumuz olmaz."

Yapılan konuşmaların ardından görüşmeler neticesinde; TOKİ marifetiyle Pazartesi pazar yerini de içine alan bölgede yapılacak kentsel dönüşümde 4 kat olarak planlanan konutların yüksekliği önceki gün gerçekleştirilen belediye meclis toplantısında 6 kata yükseltildi.