MAZİDEN BİR KARE: Kuğulu Park

İnegöllü neyzen, son kıssahan Muharrem Dere'yi tanıyor musunuz? İnegöllü neyzen, son kıssahan Muharrem Dere'yi tanıyor musunuz?

 

Kültür Park yokken İnegöl’ün Kuğulu Parkı vardı

Bir zamanlar nasıl Ankara’nın Kuğulu Parkı meşhursa İnegöl’ün de aynı ismi taşıyan Kuğulu Parkı meşhurdu. Aslında burası ilk açıldığı yıllarda İnegölllüler buraya Havuzlu Park derlerdi. İnegöllüler bu havuzu Kıbrıs adasına benzetirlerdi. İşletmecisi buraya kuğu koyunca adıKuğulu Park oldu.

Yani Kültür Park yokken İnegöl'ün Kuğulu Parkı vardı. Ortadaki havuzu ve kuğuları ile meşhurdu. Özellikle yaz gecelerinde, bahar günlerinde İnegöl halkı burada buluşurdu. 2000 öncesi doğumlu olup da burayla ilgili hatırası olmayan İnegöllü genç yok gibidir. Otlakçı garson lakaplı Mehmet abiyle özdeşleşmişti bir dönem burası.

Kültürpark, Lunapark gibi yeni mekânlar oluşunca buraya ilgi azaldı. Kent içinde bakımsız ve atıl duruma düştü. Halktan gelen talep üzerine Belediye 2009 yılında bu parkı ve devamındaki yeşil alanı yeniledi.

Belediye sayfasında yenilenen Park hakkında şu bilgiler verilmiş: “Kent içerisinde bakımsız ve atıl durumda bulunan Kuğulu Park; bahçe tanzimi ve çevre düzenlemesi kapsamlı bir şekilde elden geçirilerek,  İnegöl’e yeniden kazandırıldı.

Parkın ismine yakışır Kuğu figürü, yürüyüş yolları ve oturma banklarının yerleştirilmesi sonucu Kuğulu Park; İnegöl’ün çekim alanı haline dönüştürüldü.”

Yine de havuzun olduğu alan eski günlerinden çok uzak ve mahzun bir görüntü veriyor. Velhasıl Kuğularla birlikte Kuğulu park da mazi oldu. Kuğulardan kalan Kuğu figürü Parkın alt tarafında duruyor. Parkın artık sadece ismi yaşıyor.

Yazımın sonunda Kuğulu Park’ın yani Havuzlu Park’ın en eski fotoğraflarından birini paylaşıyorum. Arka planda İnegöl’ün meşhur kavakları ve Endüstri Meslek Lisesi binası… Burdan öteye İnegöl evleri henüz yoktur zaten.

AYHAN TALHA BAYRAKTAR1-KUĞULU PARK3-KUĞULU PARK4-kuğulu park (3)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR