MAZİDEN BİR KARE: İnegöl Yıldız Sineması

70’li yıllarda İnegöl’ün nüfusu yaklaşık 30 bindi. O yıllarda İnegöl’de iki kışlık, bir de yazlık sinema vardı.

Kemal Anıl’ın işlettiği yazlık sinemanın ismi “Güneş Sineması”ydı. Daha sonra bu sinema kapalı sinemaya çevrilmiştir.

YILDIZ SİNEMASI İNEGÖLX

Kışlık sinemaların birisi şehir merkezindeki Yıldız Sineması idi.

Diğeri tiyatro ve konser salonu olarak da kullanılan Eski Halkevi binası idi. Burası daha sonra Kışlık Marmara Sineması olarak kullanılmıştır.

Sonraki yıllarda aynı isimle Bursa Caddesi üzerinde yazlık Marmara Sineması açılmıştır.

Fotoğrafını paylaştığımız sinema Yıldız Sinemasıdır.

Yıldız sinemasında Pazar günleri 3 film birden oynardı. Hafta içi 1 veya 2 film gösterimde olurdu. Kapı önünde çocuklar ve gençler kuyruk olurdu. Önce Afişler incelenir. Gösterimdeki flimlerle ilgili ilk yorumlar yapılırdı.

 Çocuklar sinema kapısının etrafında; gazoz kapığı, kağıt yüklemece, kitap üstüne para kondurmaca, misket gibi oyunlar oynarlardı.

Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem! Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem!

Küçük çocuklar bilet alan büyüklerinin peşinde bedava içeri girebilmek için fırsat beklerlerdi. Film başlayıncaya kadar içerde panayır havası yaşanırdı.

İnternetin ve Tv’nin olmadığı o yıllarda gençler ilk müstehçen karelerle orada tanışırlardı. Çocuklar da ilk günah kavramını orada öğrenirlerdi. Film çıkışı seyircilerde izlenen flimlerin etkisini görmek mümkündü. Özellikle de karate ve kungfu flimlerinin….

Hafta içi mahalle muhabbetlerinde ana konu  izlenen flimlerle ilgili akılda kalanlar olurdu. Televizyonun yayılması ile birlikte hepsi mazide kaldı.

YILDIZ KAHVESİ-SİNEMASI

Editör: AYHAN BAYRAKTAR