İnegöl'deki o Şirket 1,5 Milyar TL'ye Satıldı İnegöl'deki o Şirket 1,5 Milyar TL'ye Satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı Mart ayı Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 oranında artarak 108 bin 670 oldu.

İnegöl'de ise bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışında düşüş yaşandı. Geride bıraktığımız Mart ayında 301 konutun satışı yapıldı. 2019 yılı Mart ayında 313 konutun satışı yapılırken; önceki yılın aynı ayına göre 12 konut daha az satıldı.

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız İnegöl Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı Yusuf Şehitoğlu, "Kovid-19 süreci ile birlikte yatırıma başlayan şirketler şantiyelerinin işleyişi ve piyasa tarafında belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Bu noktada imalat sanayinin farklı bir kolu olan ve Türkiye'de piyasa işleyişinde lokomotif olan inşaat sektörünün önümüzdeki süreçte nakit akış tarafında tıkanmaması için finansmana ulaşımının kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Müteahhitlik yasasında piyasa işleyişine uymayan noktalar, yapı denetim sistemi, haziran sonunda yürürlüğe girecek otopark yönetmeliği mevcut piyasa işleyişi ile uyumlu hale getirilmelidir. Açıkçası bugüne kadar olan destekler yeterli olabilir ancak ben bundan sonraki sürecin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Piyasa yaşadığı şok ile bir şekilde kısa vadeli olarak süreç içerisinde kaldı. Önemli olan bu süreçten çıkış sürecinde nasıl olacağımızdır. İnşaat sektörü imalat sanayinden farklı olarak proje bazlı ilerlemektedir. Dolayısıyla desteklerin projeler kapsamında değerlendirilmesi yerinde olacaktır."

"Destekleri, sektöre ve şirketlere verilecek destekler ile hane halkına verilecek destekler olarak ikiye ayırmamız gerektiğini düşünüyorum. Kentsel dönüşümün her bölgede yer alan firmalarla yapılması sonucunda piyasanın risk tesisi de azalacaktır. Son 2 senedir sektörümüz önemli süreçlerden çıkıyor. Aslında bu süreçlerde birçok ders çıkardı. Bu dönem ve pandemi süreçleri de yakından gösterdi ki, şirketlerin serbest nakit akış dediğimiz yapısı çok önemli." dedi.