Gıda sektörü, yanıltıcı etiketlemelere karşı alınan yeni tedbirlerle bir dönüm noktasına giriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bundan böyle gıda ürünlerinin etiketlerinde "tadında, lezzeti, keyfi ve aromalı" gibi ifadeler kullanılamayacak. Bu hamle, tüketicileri yanıltıcı bilgilerden korumayı amaçlıyor. Ayrıca, ürüne uygun olmayan görsellerin etiketlerde kullanılması da engellenecek. Kararlara uymayan markalara ise cezai işlem uygulanacak.

Son Dakika: Türkiye, İsrail ile Bütün Ticari İlişkileri Durdurdu! Son Dakika: Türkiye, İsrail ile Bütün Ticari İlişkileri Durdurdu!

Bu yeni tedbirler, özellikle tereyağı, margarin ve benzeri ürünlerde yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını engelleyerek, tüketicilerin daha bilinçli alışveriş yapmalarını sağlamayı hedefliyor. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Mücahit Taha Özkaya, tedbirlerin tüketiciyi koruyucu bir unsur olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Özkaya'ya göre, etiketlerdeki fotoğrafların ve harf büyüklüklerinin de uygunluğu bu kapsamda değerlendirilecek.

TRT Haber'e konuşan Özkaya, "Tüketicinin yanıltılmasını engellemek, güvenli ve doğru bilgilendirilmesini sağlamak temel amacımız. Örneğin, zeytin resmiyle ayçiçek yağı satanlar veya bitkisel karışımlı yağlar gibi ürünler tüketicide yanılgıya sebep olabiliyor. Bu tedbirlerle tüketicinin daha bilinçli hale gelmesini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Gıda etiketlemesindeki bu yeni düzenleme, standardizasyonu sağlayarak, tüketicilere güvenli ve doğru bilgilendirme sunmayı amaçlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanacak etiketleme standartları ve uygulamaya geçiş takviminin belirlenmesi bekleniyor.

Editör: Fırat Çelik