06 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılan İnegöl, kurtuluşunun 95. yıl dönümünü düzenlenen törenlerle kutladı.

Kutlama programı anıt önünde düzenlenen törenle başladı. Törende Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığının çelenkleri anıta bırakıldı.

Hangi il, hangi kuruyemişi tercih ediyor? İşte 81 ilin kuruyemiş haritası! Hangi il, hangi kuruyemişi tercih ediyor? İşte 81 ilin kuruyemiş haritası!

Çelenklerin anıta bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

İNEGÖL'ÜN KURTULUŞ GÜNÜ

Sadece protokol üyelerinin katıldığı programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Bugün İnegöl'ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıldönümü. Kurtuluş günümüz kutlu olsun."

"Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmişin izlerini bugünlere kadar taşımayı başarmış kadim şehrimiz Angelacoma'dan İnegöl'e kadar uzanan yolculukta 1299 tarihinde Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan Turgut Alp tarafından fethedilerek Osmanlı hakimiyetine girmiş ve 600 yıl 3 kıtada hüküm sürecek Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna şahitlik yapmıştır. Kuruluştan Kurtuluşa uzanan bu yolda nice kahramanlar bu topraklardan geçmiştir."

5 BİN KİŞİNİN KATILIMIYLA MİTİNG

"Kurtuluşun kıvılcımını ateşleyen hareket yine bu şehirden çıkmıştır. Korku ne demek bilmeden, tek yürek olarak İzmir'in işgalini protesto etmek için 16 Mayıs 1919'da İnegöl'de 5 bin kişinin katılımıyla miting yapılmıştır. Esaret zincirini kırmak için atılan bu ilk adım tam bağımsızlığın artık uzak olmadığını bizlere gösteriyordu."

3 DEFA İŞGALE UĞRADI

"Batı Anadolu'da yerleşmek isteyen Yunanlılar, tüm güçleriyle tüm fütursuzluklarını ortaya koyarak saldırıya geçmişlerdi. Bursa'yı ele geçiren Yunanlılar Türk Milletinin yaşam gayesi olan bağımsızlığına pranga vurmak için tüm güçleriyle saldırıyorlardı. Kadın, genç, yaşlı ve çocuk demeden herkese saldırıyorlardı. Tam bir ataş çemberi içinde kalan şehrimiz, Yunan birlikleri tarafından 3 defa işgale uğrar."

"İşgal yıllarında her türlü insanlık dışı hareket ile karşı karşıya kalan İnegöllüler 'Eğer söz konusu olan vatan ise gerisi teferruattır" sözünü yerini getirircesine her şeylerini ortaya koymaktan kaçınmadılar. Yunan işgaline karşı İnegöl'ü ayakta tutmayı başaran, canlarını feda edercesine hayatlarını bir kenara atıp vatanları için ellerinden geleni yapan bu kahramanlarımızın önünde saygı ile eğiliyoruz" diye konuştu.

HAİNLER BOŞ DURMUYOR

15 Temmuz hain darbe girişimi hatırlatan Başkan Aktaş, "İnegöl Türkiye ile birlikte büyüyor ve gelişiyor. Ama ülkemizin bu büyümesinden rahatsız olan bu büyümeyi ve kutlu yürüyüşü engellemek isteyen iç ve dış düşmanlar her zaman olduğu gibi bu gün de boş durmuyor. 15 Temmuz gecesi ateşten gömlek yeniden bizlere giydirilmek istendi. Adeta 95 yıl öncesini yaşarcasına kara bulutları ülkemizin üzerine taşımak istediler."

"Bizleri esaret altına almak istediler. Bizleri kolay lokma sandılar. Ama bu gafillerin unuttukları bir şey vardı. Türk milleti tutsak olmaktansa ölmeyi hiçbir şeye değişmezdi. Bunun en güzel örneği Kurtuluş Savaşı'nda verilmişti. İşte bu hainler bunu unutmuştu. Nasıl 95 yıl önce tek yürek olarak düşmana karşı birleşildiyse yine aynı dik duruş bir kez daha 15 Temmuz gecesi ortaya koyuldu. Tüm dünya şunu gördü ki 95 yıl önce Türk milleti nasılsa bugünde aynı ve bundan sonra da aynı olacak."

ULUSAL ONURUMUZU KORUMA SEVİNCİ

"Milli dayanışma ve bütünleşmeyi en güzel şekilde ortaya koyduğumuz, tek hedefte birleşerek ulusal onurumuzu koruma sevincini yaşadığımız, 6 Eylül İnegöl'ün düşman işgalinden Kurtuluş Gününü kutluyorum. Bu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin bedelini canlarıyla ödeyen aziz şehitlerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, İnegöl'ü düşman işgalinden kurtaran 3. Kolordu Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Paşa ve askerlerini bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum" dedi.

ŞEHİTLİKTE TÖREN

Aktaş'ın konuşmasının ardından Anıt önündeki tören sona erdi. Daha sonra Garnizon Şehitliğinde düzenlenen törene geçildi. Törende, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, özel hazırlanan ay yıldızlı buketi anıta koydu.

ŞEHİTLERİMİZE DUALAR EDİLDİ

Kur'an-ı Kerim okumasının ardından İlçe Müftüsü Kazım Güzel'in yaptığı dua ile şehitlikteki program sona erdi. Şehitlikte düzenlenen törene katılanlara simit ve gazoz ikram edildi. Garnizon Şehitliğinde düzenlenen törenin ardından ilçe protokolü Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Garnizon Komutanlığına şükran ziyaretinde bulunuldu.