İnegölde düğünlerin vazgeçilmez lezzeti olan köfte, Osmanlı erken döneminde de revaçta olan bir ikram yemeğidir.

Ekran Resmi 2023-06-20 12.39.03

Özellikle Osmanlı tarihinin en gösterişli düğünlerin başında yer alan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultanın evlatları için yaptıkları sünnet düğününde ikramlar arasında köfteninde olması dikkat çekmektedir. 15. yüzyılda Osmanlı dünyasında Ahmed Cavid tarafından yazılmış bir mutfak sözlüğü olan Tercüme-i Kenzü'l-İştiha adlı eserde "kûfte" şeklinde yer alan köftenin tanımı şöyle: "Kûfte: Dövülmüş, ezilmiş demektir.  Köfte sözcüğü Türkçe'ye, dövülmüş, ezilmiş anlamına gelen Farsça kûfte sözcüğüyle girmiştir.

İlk Hac Kafilesi Yola Çıkıyor! İlk Hac Kafilesi Yola Çıkıyor!

ızgara-1

Köfteyi 16. yüzyılda  Osmanlı saray yemekleri arasında görmek mümkün. Kanunî Sultan Süleyman'ın oğulları Şehzade Bayezid ve Şehzade Cihangir için 1539 yılı Kasım ayında yapılan sünnet düğününde verilen ziyafetlerde "köfte ve has ekmek" de davetlilere ikram edilen yemeklerdendi. Merak edilen ise o düğün davetinde ikram edilen köfte İnegöl usulü hazırlanan köfte miydi, elbette bunu öğrenmemiz mümkün değil, ancak günümüzde düğünlerde İnegöl usulü köfte ikramı Osmanlı saray adetlerine dayandığı kesin.

high-angle-burger-meat-grill

Özellikle 19 yy da balkanlardan ilçemize göç edenler aracılığıyla İnegölde marka olan İnegöl köftesi lezzeti ile diğer köftelerden ayrılmakta ve günümüzde de düğünlerin baş ikramı olmaya devam etmektedir.