İnegöllü iş insanlarının, üretim, istihdam ve ihracat üçgeninde ülkemizin ekonomisine vermiş olduğu katma değer katkısı takdir toplamakta bu takdir her platformda dile getirilmektedir. İnegöl'de kalifiye işsiz bulunmamakta ancak iş beğenmeyen işsiz insanların olduğu söylenebilir, İnegöl bu anlamda iş arayan insanlar için bulunmaz bir yerleşim alanı. İnegöl'ün ülke ekonomisine vermiş olduğu katma değer katkısı kadar ne yazık ki merkezi yönetimden yeteri kadar pay alamadığını düşünenlerdenim. İşin açıkçası bugün İnegöl'de ikili hatta üçlü eğitim ve sınıfların 40 kişilik mevcutları olmuyorsa bunda hayırseverlerin eğitime verdikleri katkıdan kaynaklandığını açık yüreklilikle söylemek gerek. İnegöl'ün gelişmesi genellikle yerel kaynakların harekete geçirilmesiyle oluyor ancak bazen öyle çalışmalar yapılması gerekiyor ki buna yerel kaynakların ve yerel yetkililerin merkezi yönetim nezdinde gücü yetmiyor. Bazı gelişmelerin olması için merkezi yönetimden destek almak zorunluluğu ortaya çıkıyor, merkezin desteğini almadan bazı şeyleri yapmanız mümkün görünmüyor. Bu anlamda mevzuata bağlı gelişmelerin oluşması için muhakkak ve muhakkak siyasi iktidarın ve TBMM'nin desteğini almak gerekiyor. Biliyoruz ki İnegöl'ün bazı hayallerinin gerçekleşmesi ancak ve ancak mevzuat değişikliğiyle olabilecek şeyler.

İnegöl'ün hayalleri çoğu ilin hayallerinin belki de ülkede yaşayanların hayallerinin de ötesinde. İnegöl il olmak istiyor, İnegöl üniversite istiyor, İnegöl hızlı tren istiyor, İnegöl tarım kenti olmak istiyor, İnegöl turizm kenti olmak istiyor, İnegöl trafik sorunun olmadığı bir yerleşim alanı olmak istiyor. İnegöl tarihini ve kültürel varlıklarını koruyarak gelişmek istiyor. İnegöl gelişim ve dönüşümün olduğu her alanda var olmak istiyor. Bu isteyişlerin, bu hayallerin gerçekleşmesi müteşebbis ruhlu insanların önünde ki engelleri kaldırılmasıyla ortak akıl ile gelişmiş insan kaynağı ile vizyoner yöneticilerin varlığı ile yerel yöneticilerin vizyonu merkezi yöneticilerin vizyonuyla aynı potada eritilebilmesiyle olabilir. Yerel yöneticiler işlerin yürütülmesinde katalizör görevi yapabilecek özellik te ve nitelikte olabilirse o zaman belki İnegöl'ün vizyonu daha da yukarılara çıkabilir diye düşünüyorum.

İnegöl iktidar partisi açısından siyasi yönden altın çağını yaşıyor denirse abartılı bir kavram söylenmiş olmaz. Tabiri caizse İnegöl bu iktidar için elini değil bütün vücudunu taşın altına soktu, her seçim döneminde iktidar partisi hep birinci parti oldu. Bir zamanlar iktidar partisinin il başkanı İnegöllü olduğu gibi Büyükşehir Belediye Başkanı da İnegöllü. İnegöl Belediye Başkanı da %63 gibi yüksek bir oy oranı ile belediye başkanı seçildi, yine milletvekili seçiminde de %71 oy oranı ile İnegöl halkı iktidar partisini tercih etti. Bütün bu bileşenler düşünüldüğünde İnegöl'ün istekleri merkezde niçin görmezlikten geliniyor. Bu kadar teveccüh niçin karşılıksız bırakılıyor. Bu İnegöl halkını cezalandırmak anlamına gelmez mi?

İnegöl'de gerek siyasiler gerek sivil toplum örgütleri gerek yerel idareciler gerekse en ücra yerleşim yerlerinde yaşayan bütün insanların hemen hemen hepsinin bir hayali var İnegöl'ün il unvanını alması ve İnegöl'de bir üniversitenin kurulması. Bu iki isteğin yerine getirilmesi iktidar partisinin istemesi ve bu isteğini kanun teklifi hazırlayarak TBMM başkanlığına sunması ve bu kanun tekliflerinin TBMM genel kurulunda kabul edilerek kanunlaşmasıyla olabilecek şeyler. Yukarıda ifade ettiğim gibi konjonktürün bu isteklerin gerçekleşmesi için çok uygun. Yağ var, su var, şeker var iş helva yapmaya kalmış, bu da yerel siyasilerin, merkezi siyasilerin ve STK'ların ortak çalışmasıyla olabilecek işler.

Şunu ifade etmekte fayda var, mevcut fakülte ve MYO yerleşim alanında bulunan tekel depoları dolu ise bir an evvel boşaltılmalı, kurulacak üniversitenin oluşumuna hazırlık için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır. İnegöl Üniversitesi için yeni yerler aramak yerine mevcut yeri değerlendirilmelidir. Üniversitenin geleceğinin planlanması kapsamında yeni bölümlerin kurulacağı düşünülerek eski evler ve henüz üzerinde yapılar bulunmayan alanlar kamulaştırılarak bacasız fabrikanın temellerinin yükselmesine vesile olunmalı. Bu çalışma ile gelişim, dönüşüm ve değişimin sembolü olan İnegöl'ün önünde ki engeller kaldırılarak, İnegöl halkının iktidara verdiği destek, iktidar partisi marifetiyle ödüllendirilmiş olur. Bu ödül ile İnegöl'ün üniversite çıkmazı son bulacağı gibi aynı zamanda ahde vefanın göstergesi olarak da kabul edilebilir.