Medeniyetimizin ana nüvesini oluşturan, kadim tarihimizin geçmişten bugüne izler bırakmasında ve geleceğe yön vermesinde en büyük role sahip, bizi 3 kıta 7 iklime hakim kılan ruhun eşsiz mimarları, Anadolu topraklarına 8 asırdır mühür vuran geleneğin eşi benzeri olmayan kadınlarımız...

"BACIYAN-I RUM" TEŞKİLATI

Bu minvalde karşımıza Anadolu Bacıları anlamına gelen "Bacıyan-ı Rum" kavramı çıkıyor. En zor şartlarda bile yılmadan ümitsizliğe düşmeden güçlü yapısını her yerde göstererek örnek bir şahsiyet profili çizen Anadolu Bacılarının lideri olan kadın ise 'Bacıbey' olarak anıla gelmiştir.Bacıbeyler 'sosyal devlet anlayışının' 8 asır önceki adı oldular. Anadolu Bacıları, dünyada kurulan ilk kadın teşkilatı olması bakımından gurur kaynağımız.

HAYME ANA

Anadolu Bacıları içinde öyle ulu bir şahsiyet var ki, bir milletin yeniden ayağa kalkmasına öncülük etmiş, bir milletin yeniden dirilişine ve şahlanışına şahitlik etmiş öyle bir Bacıbey var ki ne söylesek az kalır. Bu önemli karakter; bu toprakların dünyanın en büyük ve en uzun ömürlü Türk devleti olan Osmanlının gerçek kurucusu, BacıbeyHayme Ana'dan başkası değil.

Bu topraklar 8 asırdır bin bir türlü zorluğa ve tehlikeye karşı dimdik ayakta kalmayı başarmış Hayme Anaların göstermiş oldukları kahramanlık destanlarına şahitlik etmiş. Ne mutlu bizlere ki böyle kudretli ve cefakar kadınlara sahibiz.Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk, işte her milletin sahip olmak isteyeceği bu azametli kadınlara, Anadolu'nun Bacıbeyleri'ne sadece seçme-seçilme hakkını vermedi. Onları 8 Şubat 1935'te milletvekili olarak TBMM'de fiilen yönetime de ortak etti.

ŞEKİBE İNSEL HANIM

İşte meclise giren ilk kadın milletvekillerinin bir mensubu da İnegöl'den.Evet yanlış duymadınız İnegöl'den bir hanımefendi meclise seçilen ilk 17 kadın milletvekilinden biri. Adı da Şekibe İnsel.

İYİ EĞİTİM ALMIŞ BİR HANIMEFENDİ

Şekibe Hanım, 1886'da İstanbul'da doğdu. Kökeni İnegöl'ün İsaören köyü olan bir ailenin kızıdır. Babası Dr. Şekip Bey'dir. Gençlik yıllarını İstanbul'da geçirmiştir. İstanbul Kız Meslek Okulu'nda ve Alman Okulu'nda eğitim gördü. Alman okulunda eğitim gördüğü ve oğlunun eğitimi için bir süre Almanya'da kaldığı için Almanca bilmektedir. Milletvekili seçilmeden önce Bursa'nın İnegöl Kazasının İsaören köyünde çiftçilikle uğraşmıştır.

İSAÖRENDEN MECLİSE UZANAN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Türk kadınına 5 Aralık 1934 tarihli kanunla milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesini izleyen 8 Şubat 1935 seçimlerinde Bursa'dan milletvekili adayı olarak gösterilmiş ve Atatürk'ün isteği üzerine V.dönem Bursa milletvekili olarak TBMM'ye giren 17 kadın milletvekilinden birisi olmuştur.Şekibe İnsel'in politik yaşamı bu dönemle sınırlı kalmış, 29 Mart 1970 tarihinde vefat etmiştir.Türkiye Büyük Millet Meclisi albümünde, ortaokul mezunu, Almanca bilir ve çiftçi olduğu kayıtlıdır.

VİLDAN YILMAZ GÜREL

Şunu da söylemek gerekir ki Şekibe Hanım'dan sonraİnegöl'den bir kadın milletvekili daha çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Vildan Yılmaz Gürel Hanımefendi, 24 Haziran 2018 seçimleri sonucunda 27.dönem Ak parti Bursa Milletvekili olarak, Şekibe İnsel'den sonra meclise giren İnegöllü kadın milletvekilimiz oldu. Kendisinin, İnegöl'ün hak ettiği hizmetleri alması noktasında elinden gelen tüm çabayı ve uğraşıyı verdiğini görmek bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor.

HAYME ANA BACIBEY ÖDÜLLERİ

Osmanlı Devletinin Kadın Kurucusu Hayme Ana ve Dünyanın İlk Ekonomi Merkezli Kadın Kuruluşu "Bacıyan-ı Rum" yani Anadolu Kadınlar Birliği yapılanması adına bir farkındalık projesinin bir ayağı da Şubat 2017'de İnegöl Belediyesinin öncülüğünde Türkiye'nin ilk çiftçi kadın milletvekili olanŞekibe İnsel anısına şehrimizde gerçekleşmişti. Böylesi önemli organizasyonların İnegöl'ümüzde devam etmesi en büyük temennimiz.

ADI YAŞATILMALI

İnegöl'ün siyasi hayatında önemli bir edinen Şekibe İnsel Hanımefendiye saygı nişanesi olarak bir kurumsal yapıya ismi verilebilir veya bu önemli ismi yarınlarımıza taşıyacak farklı bir konsepte bir çalışma başlatılabilir.Günümüzde Alibeyköy mahallemizdeki Doğal Yaşam Çiftliğinde adının yaşatılıyor ama bence bu yeterli değil.

Özellikle İsaören Mahallemiz ile Şekibe İnsel'in özdeşleşmesi adına yeni projeler hayata geçirilebilir. Bizler, eğer İnegöl'e değer katan bu büyüklerimize sahip çıkarsak, bu unutulmaz isimleri yaşatmaya devam edersek bugünden daha da iyi yerlere geleceğimize yürekten inanıyorum.Bizlere düşen, ulu çınar diye tabir edilen böylesi önemli ismi geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza ve gençlerimize rol model olarak göstermek. Karşımızda duran bu başarı öyküsünü dimağlara iyice yerleştirmenin yollarını aramalıyız. Dibimizde, yanı başımızda olan bu değeri yaşatmanın yollarını bulmalıyız.

FEDAKAR, VEFAKAR VE CEFAKAR YİĞİT KADINLARIMIZA SELAM OLSUN

Bu vesile ile karşılıksız sevginin, sonsuz hoşgörünün, emeğin ve sabrın ne demek olduğunu kendilerinden öğrendiğimiz, kadim tarihimizin geçmişten bugüne izler bırakmasında ve geleceğe yön vermesinde en büyük role sahip,gerektiğinde bu ülkeye kanını, canını veren fedakar, vefakar ve cefakar yiğit kadınlarımızı, şükranla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Tarihin geniş perspektifle, objektif bir şekilde bizlere gösterdiği bu kutlu yoldan gitmeyi unutmayın. Tarihin Pusulası ile gidilecek bu yolun sonu her daim iyi bir şekilde neticeleneceğine hiç şüpheniz olmasın. Tarihinize, geçmişinize dokunmayı, onu hissetmeyi ve onu her daim yad etmeyi unutmayın.