İnegöl Belediyesi A Awards Açıkhava Reklamları Yarışmasında iki ödüle layık görülmüş. Öncelikle kutluyoruz.

Aldığı ödül, "İzmaritleri Çöp Olarak Görmemiz İçin Daha Ne Kadar Büyük Olması Gerekiyor?" sloganıyla yapılan etkinlikte, maket üzerinde gerçek sigara izmaritleri yapıştırılarak hazırlanan, bir insan boyundan daha yüksek dev sigara izmariti sergisi nedeniyle.

İnegöl'ün herhangi bir yarışmada, çalışmada ödül alması güzel. Ancak hedef ödül mü, etkinlik mi, sorun çözmek mi?

Mesela bu etkinlik sonrası İnegöl'de izmaritlerin çöpe atılma oranı düştü mü? İnsanlar bu etkinliğe gittikten sonra ya da bu etkinlik sosyal medyada paylaşıldıktan sonra izmarit atmaktan vazgeçtiler mi?

Bence bu, yarışmada ödül almaktan daha önemli kısım. Sosyal medyada like almak ya da ödül almak mı hedef, çöplerin sokağa atılmasını önlemek mi?

Bir ay önce bu konuda yazmıştım: "İnegöl'de maske takmayana ceza geldi. Maske kullanma oranı %99 a geldi. Kural koyuyor ama denetlemiyorsanız sonuç alamazsınız. Kurallara uyanların farkı olmaz.

Çöpte de böyle yapılsın bir tane çöp bulamazsınız yerde.Avrupa'da çöp atmayıp sınırı geçince pet şişeleri yere atan gurbetçiler burada ceza olmadığı için böyle davranıyor. Cezasız çöp sorunu da bitmez. Maske en güzel örnek"

Yüzlerce farkındalık etkinlikleri, Bilboard çalışmaları yapıldı. Ödüller alındı, sosyal medyada likeler, paylaşımlar, retweetler havada uçuştu.

Çözüldü mü İnegöl'ün çöp sorunu, izmarit sorunu? Çözülmedi. Tekrar ifade edelim; çözüme mi odaklanacağız, sosyal medyada şirin mi görüneceğiz? Bence bunun kararını vermeliyiz.

İzmaritten anketlerle, dev izmarit heykelleriyle olmaz bu işler. Farkındalıkların hikaye olduğunu Başkan Alper Taban'ın 3 yılda çözmesi lazımdı.

Önünde 4 yıl var. En fazla 1 yıl canımız yanar, kızarız, bu ne cezası deriz ancak alışırız. Cezayı yiyen ne izmarit atar yere, ne de çöp.

Belki ulusal bir yarışmada ödül almaz bu ama çöp sorununu çözen başkan olarak tarihe geçtirir.

Karar sizin sosyal medyada like mi, çöp sorununa bu ilçede elveda mı ?