Wachowski kardeşlerin meşhur "Matrix" filmini bilirsiniz . "Matrix" aslında bu filmin bize kazandırdığı bir kavram olarak güzelce terkip edilebilir...

Peki "Matrix" i nasıl tanımlayacağız ? Tabi "Matrix" kendisine has bir felsefedir. Daha önce Fransız Sosyolog Jean Baudrillard'a ait olan "Simülasyon ve simulark" teorisi ile gündem edilmiş ve filme aktarımla daha geniş yelpazede tartışılmaya başlamıştır.

Tabi bu kısımlar konuyu çok uzatacak ve meramımdan uzaklaştıracağı için buraya girmiyorum.

"Matrix" içinden çıkılması güç olan, bunun ciddi gayret,isyan,direniş gerektiren bir kafestir. Günümüz Dünya sistemini bir "Matrix" olarak tanımlayabiliriz. Matrix te her şey hayal ve yanılsamadan ibarettir.

Olması ve olduğu gerekenden çok farklıdır. Tabi burayı da kısa geçmek zorundayım.

Peki "Matrix" i günümüz Dünyasına vurduğumuz zaman nasıl bir manzara ortaya çıkacak. Önemli olan bu noktadır.

Matrix makro ölçekte ülkeleri, mikro ölçekte ise bireyleri kendi düzenine angaje eden ve angaje olmayanı, olmak istemeyeni ekonomik, kültürel, sosyolojik, psikolojik yaptırımlarla ve nihai kertede silah zoruyla terbiye etmeye çalışan bir mekanizmadır.

Buradan hareketle günlük hayatımızda maddi ve manevi sahalarda muhatap olduğumuz "Matrix" ler vardır.

Örneğin bizi rutin, alıştırılmış, kuralları başkaları tarafından konulmuş, tepkisel, duygusal, yönünü hür ve Allah katında imtihana tabi tutulmuş bireyler olarak bizim tayin etmediğimiz/ edemediğimiz bir hayatın sıradan bir parçası haline getirmeye çalışan Matrix' ler vardır.

Örneği daha belirgin hale getireyim...

Örneğin pek çoğumuzun - hatta ben şahsen bu sorgulamanın fıtri olduğuna inanıyorum, o yüzden fıtratını temiz tutabilmiş insanların hayatta bu soruyla en az bir kez en fazla ise sınırsız sayıda yüzleştiğine inanıyorum - hayatının belli dönemlerinde fark edip sorduğumuz bir soru vardır ;

"Doğdum, büyüdüm, okulu bitirdim, askere gittim, bir iş kurdum veyahut bir ise girdim, evlendim, çoluk çocuğa karıştım ilerleyen süreçte torun tombalak sahibi oldum vs.

Tabi ecel faktörü veya ekstra durumlar bu süreci farklı versiyona itebilir. Peki bu rutini yaşamaya ben mahkum muyum ? Benim hayatım bir makine gibi programlanmış bir devrede devam etmek zorunda mı?"

İşte bu soru insan denen varlığın içinde tıkılıp kaldığı bir Matrix'e karşı farkındalığıdır. İnsan bunun gereğini yapar yapamaz bu ayrı bir konudur. Bu farkındalık bile başlı başına bir erdem göstergesidir. (DEVAM EDECEK)