"Musa tayin ettiğimiz vakitte kavminden yetmiş adam seçti. Onları o müthiş deprem yakalayınca Musa dedi ki: «Ey Rabbim! Dileseydin onları da beni de daha önce helak ederdin. İçimizden birtakım beyinsizlerin işlediği (günah) yüzünden hepimizi helak edecek misin?" (ARAF 155)

Allah'ın emri ile Kavminden 70 adamı seçen kişi Hz.Musa'dır. Hz.Musa K.Kerim'de ismi geçen, İsrailoğulları'na gönderilen peygamberlerdendir. Kendisine Tevrat isimli kitap verilmiştir. Hz. Musa'ya "kelimullah" sıfatı verilmiştir. Çünkü Allah, Musa ile aracısız konuşmuş ve ona vahyini bildirmiştir.

Hz.Musa Mısır'da doğmuştur. Doğduğunda Mısır'da Fravun'un hakimiyeti sürmektedir. Fravun gördüğü bir rüya üzerine o yıldan itibaren doğan bütün İsrailoğullarının öldürülmesini emretmiştir. Hz.Musa böyle bir yasak yılında dünyaya gelmiş ve annesi ilahi bir uyarı sonucu bebeğini bir sandık içinde Nil nehrine bırakmıştır. Saray muhafızları tarafından Nil Nehrinde bulunan bebek, Fravun'un huzuruna getirilmiş, Fravun'un hanımı Asiye annemizin ricası üzerine öldürülmemiş ve sarayda büyütülmüştür.

FRAVUN VE ASKERLERİ BOĞULDULAR

K.Kerim'de Taha, Bakara ve Kasas Sureleri başta olmak üzere bir çok ayet-i kerimede Hz.Musa'nın hayatı anlatılmaktadır. Mevcut İncil ve Tevrat kaynaklarında da Hz.Musa ile ilgili bilgiler vardır.Hz.Musa yetişkin olunca kendisine peygamberlik verilir. Fravun ile mücadele etmesi ve İsrailoğulları'nı Fravun zülmünden kurtarması emredilir.

Hz.Musa Fravun'a karşı bütün tartışma ve mücadeleleri kazanmasına rağmen Fravun yola gelmez. Hz.Musa ve inananları ölümle tehdit eder. Bir gece vakti Musa'ya, inananlarla birlikte Mısır'ı terk etmesi emredilir, Firavun ve adamları da onların peşine düşer. Musa asası ile denize vurur ve deniz yarılır. İsrailoğulları denizi geçer, ancak Firavun ile askerleri boğulur.

BUZAĞIYA BİLE TAPTILAR

Bu olay ve sonrasında yaşanan bir çok mucizeye rağmen İsrailoğulları, Hz.Musa'ya karşı gelip Allah'a isyan etmişlerdir. En son iyice sapıtıp Samiri isimli bir adamın yaptığı buzağıya da tapmışlardır.İşte Hz.Musa'nın kavminden 70 kişiyi seçmesi, buzağıya tapacak kadar sapıtan İsrailoğulları'nın affı ve islahı için yapılan bir girişimdi. Bu 70 kişi, buzağıya tapmamış olanlardan seçilmişti. Tecrübeli ve güvenilir insanlardı.

Hz.Musa seçtiği 70 kişiye, Oruç tutmalarını ve temizlenmelerini emretti. Maddi ve manevi hazırlıklar tamamlanınca, Hz.Musa onları; halktan, buzağıya tapmış olanlardan dolayı tevbe ve istiğfarda bulunmak üzere Tur Dağına çıkardı. Tur Dağında olup bitene, Hz.Musa'nın Allah ile görüşmesine de şahitlik edeceklerdi.

ALLAH'I GÖRMEK İSTERLER

Belirlenen yere geldiklerinde Hz.Musa Onları dağa yakın bir yerde bırakır, kendisi Rabbi ile görüşmeye gider. Rabbi ile görüştükten sonra tekrar onların yanına döner. Seçilen 70 kişilik grup, Hz.Musa'ya isyan edip derler ki: "Ey Musa Allah'ı açıkça görmedikçe sana asla inanmayız. Çünkü sen onunla konuştun. Onu bize de göster."

Bu isyanları üzerine onları büyük bir sarsıntı çarptı ve öldüler. Bu olay üzerine Musa (a.s.) ağlamaya ve Allah'a dua etmeye başladı. Kavminin affını istedi. Allah (c.c.) Hz.Musa'nın duasını kabul eder ve o 70 kişiyi tekrar diriltir.Dirilen 70 kişi, Tur dağında hep birlikte Allah'tan af talebinde bulunurlar. Bir daha isyan etmeyeceklerine dair söz verirler.