"Cehennemin yedi kapısı vardır. Onlardan her kapı için birer gurup ayrılmıştır." (HİCR 44)

Dünya gibi Allah (c.c.), Cennet ve Cehennemi de yaratmıştır. Cehennem de Allah'ın bir eseridir. Cehennem'in nasıl bir yer olduğunu K.Kerim ayetlerinden ve Resulullah Efendimiz'in hadis-i şeriflerinden öğreniyoruz. Hak eden herkes cehenneme girecektir. Rabbim cehennem azabından bizleri korusun.

İman sahipleri, cezalarını çektikten sonra Allah'ın izni ile cehennemden çıkabilecektir. İnkar ve şirk sahipleri ise cehennem halkı olarak kalacaklardır.

Bu Ayet-i Kerime'de Allah (c.c.) cehennemin 7 kapısının olduğunu ve her kapı için birer grup ayrıldığını bildirmektedir. Cehennem kelimesi Kur'an'da 7 ayette yer almaktadır. Cehenneme girecek gruplar, Şeytan'a uyup yoldan çıkanlardan oluşmaktadır. Şeytan'ın adamlarının buluşacağı yer cehennemdir.

Hz.Ali'den rivayet edildiğine göre; "Cehennem kapıları yedi tanedir ve birbiri üzerindedirler. Önce birincisi, sonra ikincisi, sonra üçüncüsü dolacak. Ta ki tamamı doluncaya kadar."

İbn Kesir şöyle der: "Herkes ameline göre bir kapıdan girer. Yine amel derecesine göre bir derekeye yerleşir."

Bu rivayetlerden anlıyoruz ki; çeşit çeşit cehennem var. Cehennemin derece ve tabakaları var. Farklı kapılardan cehenneme girişler var. Bu kapılardan girişte ve cehennemde işlem yapılırken cehennem halkının günahları dikkate alınacak. Cehennemde herşey planlı ve programlı olacak. Kimseye haksızlık yapılmayacak. Herkes hak ettiğini bulacak.

K.Kerim'de cehenneme gireceği bildirilen gruplar vardır. Bunlar;Şeytanlar, Müşrikler, Kafirler, Münafıklar, Yahudiler, Hristiyanlar ve Günahkarlardır.

Bu gruplar ve kapılarla ilgili tefsir kitaplarımızda şu bilgiye yer verilmiştir: Cehennem tabakalarından ilki günahkar müminler içindir. Cehennem tabakalarından ikincisi Sakar, yahudiler içindir. Cehennem tabakalarından üçüncüsü Sa'ir, hıristiyanlar içindir. Cehennem tabakalarından dördüncüsü Cahim, yıldızlara yapanlar içindir. Cehennem tabakalarından beşincisi Leza, ateşperestler içindir. Cehennem tabakalarından altıncısı Hutame putperestler içindir. Ve Cehennem tabakalarından yedincisi Haviye, münafıklar içindir.

Nisa Suresi145. Ayet-i Kerime'de münafıkların cehennemin en alt tabakasında oldukları bildirilmektedir: "Şüphesiz münafıklar, cehennemin en şiddetli yerindedirler. Onlar için bir yardımcı da asla bulamazsın."

Resulullah Efendimiz (s.a.v) Cennetin de 8 kapısı olduğunu bildirmiştir. Hadis-i Şeriflerde geçen 8 cennet kapısı şöyledir:

"Salat, Cihad, Reyyan, Sadaka Hac, Af, Eymen ve İlim kapısı."

"Her amel sahibi için ayrılan bir kapı vardır ki, onu işleyen kimse o kapıdan çağrılır."(Müsned, II/449)

Resulullah Efendimiz (s.a.v) cehennemle ilgili bu Ayet-i Kerime hakkında da şöyle buyurmuştur:

"Muhakkak ki cehennem halkından ateş kimisini topuklarına, kimisini beline, kimisini boynuna kadar yakalamıştır. Durakları, amelleri karşılığıdır."

"Cehennemin yedi kapısı vardır. Bunlardan bir kapı, ümmetime karşı silah çekenler içindir."