"Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi, otuz ay sürer. Nihayet insan, güçlü çağına erip kırk yaşına varınca der ki: Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın yararlı iş yapmamı temin et. Benim için de zürriyetim için de iyiliği devam ettir. Ben sana döndüm. Ve elbette ki ben müslümanlardanım." (AHKAF 15)

Allah (c.c.) K.Kerim'de kendisine ve elçisine itaatten sonra ana babaya itaati emretmiştir.

Ana babaya tek konuda itaat olunmaz. Bu konudaki Ayet-i kerime şöyledir: "Eğer anan-baban seni körü körüne bana şirk koşmaya zorlarlarsa onlara itaat etme. Ama dünya işlerinde de maruf veçhile onlarla geçin." (Lokman: 15)

Şu Ayet-i Kerimelerde Allah (c.c.) kendisinden sonra anna babadan bahsetmiştir: "Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti." (İsra, 23),

"Önce bana, sonra da ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur." (Lokman, 14)

Ey insan geçmişini unutma. Bir zamanlar anne karnında idin. Annen seni ne zahmetle taşıdı ve doğurdu. Bir zamanlar bebektin. Annen emzirdi, yedirdi, içirdi, bakımını yaptı. Bir zamanlar çocuktun, anne baban yetiştirdi büyüttü seni. O günleri unutma. Ve şimdi seni yetiştirip büyüten anne babana karşı nankör olma. Anne babanın hayır duasını al.

Unutmaki, Allah'ın rızası, ana ve babanın rızasında, Allah'ın gazabı da onların gazabındadır. Özellikle de anne hakkı çok önemli. Bu konuda Resulullah Efendimiz'den (s.a.v) bir çok hatıra var.

"Birisi Allah Rasulü'ne (s.a.v) gelerek "Üzerime en fazla kime hizmet etme hakkı düşer?" diye sordu. Allah Rasulü (s.a.v) "Annen" buyurdu. Adam "Sonra kim?" dedi. Allah Rasulü (s.a.v) yine "Annen" diye cevapladı. Adam aynı soruyu üçüncü defa sorunca Allah Rasulü (s.a.v) bu sefer de "Annen" karşılığını verdi. Dördüncüde "Babana" buyurdu."

Annesini omuzunda taşıyarak tavaf ettiren biri gelip, Resulullah Efendimiz'e (s.a.v) "Analık hakkını ödedim mi?" diye sorduğunda; Resulullah Efendimiz (s.a.v)"Hayır bir nefes soluğun hakkını bile ödeyemedin" cevabını verdi.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) ana babaya asi olmayı büyük günahlardan saymıştır: " Büyük günahlar: Allah'a şirk koşmak, ana babaya asi olmak, bir insanı öldürmek ve yalan yere yemin etmektir."

Ebu Useyd Malik b. Rabia es-Sa'idi (r.a.) şöyle anlatıyor: "Biz, Allah Rasulünün yanında otururken aniden Seleme oğullarından bir adam çıkageldi ve "Ey Allah'ın Rasulü! Anne babam öldükten sonra artık onlara yapabileceğim bir iyilik kaldı mı?" diye sordu. Allah Rasulüde (s.a.v): "Evet, onlara dua etmek, onlar için istiğfarda bulunmak, onların ölümünden sonra hayatta iken verdikleri sözleri yerine getirmek, ancak onlar sayesinde oluşan akrabaları ziyaret etmek ve onların dostlarına değer verip, saygı göstermektir." buyurdu.