"Allah, çocuklarınızın mirası hakkında şunu emrediyor; Erkeğin payı, iki kadının payı kadardır. Eğer çocuklar ikiden fazla kadın iseler, mirasın üçte ikisi onlarındır. Şayet tek bir kız çocuğu varsa, mirasın yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, ana-babasının her birine mirastan altıda bir pay vardır.Ölenin çocuğu yoksa ve ana babası ona varis olmuşsa, annesinin payı üçte birdir. Eğer ölenin kardeşleri varsa, annesinin payı altıda birdir. Bunlar, Ölünün yapılmış vasiyetinden veya borcu ödendikten sonra geçerlidir. Babalarınızın ve oğullarınızın, fayda bakımından hangisinin size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafından emredilmiş paylardır. Şüphesiz Allah her şeyi bilen, hüküm sahibidir." (NİSA 11)

Allah (c.c.) buyuruyor ki: "Bilin ki mallarınız ve çoluk çocuğunuz birer fitnedir, imtihan vesilesidir. Allah katında ise büyük bir mükafat vardır."(Enfal, 28)

Rersulullah Efendimiz de (s.a.v) "Şüphesiz her ümmetin bir fitnesi vardır. Ümmetimin fitnesi, imtihan vesilesi de dünya malıdır." Buyurmuşlar.

Gerçekten Müslümanlar en büyük imtihanı dünya malı konusunda veriyor. Her birimiz buna şahidiz. Akrabaları arasında dünya malı sebebiyle sorun yaşamayan var mı? Hele miras paylaşımı konusunda kardeşler arasında bile illa bir sorun yaşanıyor değil mi?

İşte bu sebeple, K.Kerim'de abdest ve namazın tarif edilmediği kadar miras konusu tarif edilmiş ve ayrıntılara yer verilmiştir.

İşte Bu Ayet-i Kerime onlardan biridir. Bunlar Allah tarafından takdir edilmiş paylardır. Allah'tan daha adaletli hiçbir kanun ve yetkili taksim yapamaz.

İnsan işin iç yüzünü bilemez. Ana, baba, kardeş, evlat, hangisi onun için daha hayırlıdır bilemez.

İnsan yanılabilir, aldanabilir, aldatabilir, nefsine uyabilir, bencillik yapabilir, haksızlık yapabilir. Bu sebeple Allah (c.c.) miras taksimini kuluna bırakmamış bizzat üzerine almıştır.

Nisa Suresi'nde ilgili ayetler mealen şöyledir:7. Ana babanın ve akrabaların ölüp geriye bıraktıklarından, erkeklere pay vardır.Kadınlara da ana babanın ve akrabaların bıraktıklarından pay vardır. Az olsun çok olsun mirastan belli bir hisse ayrılmıştır.

9. Geride, durumu zayıf olan bir nesil bırakma ihtimalinden tedirgin olanlar, Haksızlık etmekten korkup Allah'a sığınsınlar. Ve yerinde-uygun söz söylesinler.

10. Haksızlık yaparak yetim malı yiyenler, Ancak karınlarına ateş doldurmuş olurlar. Ve onlar cehenneme ulaşacaklardır.

12. Çocukları yoksa hanımlarınızın bıraktıkları mirasının yarısı sizindir.Eğer çocukları varsa, bıraktıkları mirasın dörtte biri sizindir.Bu hüküm, yaptıkları vasiyet yerine getirilip veya borcu ödendikten sonra uygulanır. Çocuğunuz yoksa sizin de bıraktığınız mirasın dörtte biri onlarındır.Eğer, Çocuğunuz varsa, bıraktığınız mirasın sekizde biri onlarındır. Bu hüküm, yaptığınız vasiyet yerine getirilip, borcunuz ödendikten sonra uygulanır. Miras bırakan bir adamın veya kadının, ana babası ve çocukları yoksa Bir erkek kardeşi veya bir kız kardeşi varsa,Onlardan her birine mirastan altıda bir pay düşer.Kardeşler birden fazla iseler, mirasın üçte birine ortak olurlar. Bu hüküm, yapılan vasiyet yerine getirilip veya borç ödendikten sonra uygulanır.Kimse zarara uğramamalıdır. Bu Allah'tan size bir vasiyettir. Şüphesiz Allah her şeyi bilendir, kullarına çok şefkat gösterendir.

13. Bunlar Allah'ın hükümleridir. Kim Allah'a ve Elçisine uyarsa, Allah onu cennetlere alır.O cennetlerin altlarından ırmaklar akar. Orada sürekli kalırlar.İşte en büyük kazanç budur.

14. Kim Allah'a ve elçisine karşı gelir, hükümlerini de çiğnerse, Allah onu ateşe atar.Orada sürekli kalır. Onun için perişan eden bir azap vardır.