"Gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah'a hamdolsun. O, yaratmada dilediği arttırmayı yapar." (FATIR 1)

Allah'ın insanlardan elçileri olduğu gibi insan dışı varlıklardan da elçileri vardır.Melekler de Allah'ın elçileridir. Allah'ın (c.c.) emirlerini Peygamberlere ulaştırdıkları gibi, kainatta Allah'ın emrettiği her konuda görev alırlar. Onlar Allah'ın askerleridir.

Böyle olunca; galaksi melektir, yıldız melektir, güneş melektir, ay melektir, bulut melektir, rüzgar melektir, yağmur melektir, düşen kar tanesi melektir.

Rıdvan denilen Cennet melekleri var, Zebani denilen cehennem melekleri var. Sevap ve günahlarımızı kayda geçen Kiramen Katibin var, sorgu melekleri Münker ve Nekir var, etrafımızda hafza melekleri var, Rahmet melekleri var, adını ve sayısını bilmediğimiz daha nice melekler var. Ve bütün meleklerin Peygamberi 4 büyük melek var; Hz.Cebrail, Hz.Azrail, Hz.Mikail, Hz.İsrafil...

Gördüklerimiz bizi yanıltmasın. Görmediğimiz, göremediğimiz gayb alemi var. Kainatta nice sırlar var. Allah (c.c.) K.Kerim'de bildirdiği için meleklerin varlığına iman ediyoruz. Onların özelliklerini Allah'ın ve Elçisinin (s.a.v) bildirdiği kadarıyla bilebiliyoruz.

Cinsiyetleri yok, bizim gibi üremezler, yemezler içmezler, günah işlemezler, hata yapmazlar, sadece Allah'ın emri ve zikri ile meşgul olurlar.Nurani varlıklardır. Asılları olarak görülmezler. Kendi özellikleri ile ancak Allah'ın elçilerine görünürler.

Hz. Aişe annemizin bildirdiğine göre; Rasulullah Efendimiz (s.a.v) Hz.Cebrail'i iki kez asıl şeklinde görmüştür.

Ayet-i Kerime'de bildirildiğine göre meleklerin kanatları vardır. Kiminin 2, kiminin 3 kiminin de 4. Meleklerin bize bildirilmeyen daha çok kanatları da olabilir. Bu kanatlardan meleklerin çok üstün hız ve hareket yeteneğine sahip olduklarını anlıyoruz. Allah'ın izniyle melekler tüm hız ve mesafeleri aşabiliyorlar.

Bu kanatlar nasıldır? Bilmiyoruz. Melek kanatları deyinde bunu kuş kanatlarına ya da uçak kanatlarına benzetmek yanlış olur.

Ama şunu düşünebiliriz; bu kanatlar, dünya semasına inip çıkabilen, kainatta çok hızlı şekilde hareket edebilen, galaksiler ve gökler arasından geçebilen, uzayda binlerce yıllık mesafeyi bir anda alabilen, ışık hızından daha hızlı bir yeteneğe ve teknolojiye sahiptir.

Rasulullah Efendimiz'in (s.a.v.), Miraç gecesinde Hz.Cebrail'i altıyüz kanatlı gördüğü, her iki kanat arasının, doğu ile batı arası kadar geniş olduğu rivayet edilmektedir.

Zühri şöyle rivaye etmiştir: "Cebrail (a.s) Peygamber (s.a.v.)'e dedi ki: Ey Allah'ın elçis İsrafil'i bir görsen nasıl şaşarsın! Onun onikibin kanadı var. Bu kanatlarda biri doğuda biri batıdadır. Arş ise, onun omuzundadır."

Bu hakikatlere akıl sır ermez. Gayb perdesinin ötesini göremediğimiz için bu haberlerin bizi hayrete düşürmesi normal. Bu perde bir açılsa, görüp işittiklerimiz aklımızı alır.