Kapakları kilitli günlüklerin içinde kim bilir hangi öyküler, hangi gizemli yaşamlar var.Öğretmen bilmeli ki öğrenci sayısı kadar özel ve gizemli yaşantıları sınıfı barındırıyor. Kürsü öğretmenliğinden çok danışman öğretmenliğinin revaçta olduğu günümüzde, gizemli yaşamları ortaya çıkarabilmek, onları iyilik hareketi içine dahil edebilmekte asıl marifet. Herkesin yaşamı tek ve biricik, herkesin yaşamı özel ama bir o kadar da tüzel. Öğretmen bu özel yaşamların özel alanına tüzel görevleri içinde girmeyi başarabildiği ölçü de başarılı olabiliyor. Ayna ayna söyle bana benden ala güzel var mı? Diye soran Pamuk Prensesin analığı gibi dış güzellik yerine iç estetiği ortaya çıkarmak uğraşı alanı olmalı. 'Dışı beni yakıyor, içi de başkasını.' Sözünün öğrencileri için söylenmemesi için uğraşanlar lider öğretmen olabiliyor. Söylemleriyle albenisi güçlü ama söylediklerinin sözde kaldığı bireyler yerine, içeriği güçlü, içeriği her türlü tehlikeleri bertaraf edebilecek, özü sözü, uyumlu bireylerin yetişmesine katkı sağlayabilirse eğitim lideri olabilir öğretmen.

Bestesini Erdoğan Berker'in yaptığı, Güftesini Mehmet Erbulan'ın yazdığı,

Şarkılardan fal tuttum ikimize kaç kere

Dizelerinde ki gibi umutsuzluğa kapılmadan, öğrencilerinin, sınıfının, okulunun lideri olabilmeli, öğrencilerini de mental olarak lider kişiliğe sahip bireyler olarak yetişmelerine ortamlar hazırlamalıdır. Ders işleme hazırlıklarını, yukarıda ki dizede ki gibi fal tutarak rast gele yapmamalı. Öğretmen sınıfında işleyeceği ders konularını ruhunda yaşayabilmelidir. Sınıfına girdiğinde ilk dakikalarına acımamalı, onları harcamalı öğrencilerini ruhen hazırlamalı etkili ders dinlemeleri için. Harcanmayan bu ilk dakikalar kabus olur döner dersin ortalarında sınıfın ortamına. Lider öğretmen baştan harcadığı zamanın, sonradan kazanacaklarının üzerinde bir getiri olacağını bilir ona göre ders işleyiş çerçevesini çizer.

Bir okulda veya sınıfta ekonomik yönü çok iyi olan öğrenciler olduğu gibi çok da yetersiz öğrenciler de olacaktır. Lider öğretmen öğrencilerin bu yeterliliklerini dikkate alarak etkinlikler düzenlemeli, öğrenciler arası duygusal kırılmalara sebebiyet vermemelidir. 'Aklında kırk tilki geziyor, kırkının da kuyruğu birbirine dokunmuyor.' Sözüne uygun incelikte, iyi bir siyasetçi gibi sınıfında ki öğrencilerin iletişimlerini sağlıklı yönetebilecek liderliğe sahip olmalı. Pazardan aldığı yumurtaları kırmadan, dökmeden sağlam bir şekilde eve götürmek bir maharet işi ise lider öğretmen de öğrencilerini kırmadan, dökmeden velilerine teslim etmeyi başarabilmelidir.

Bilindiği gibi bireylerin öğrenme yöntemlerinin farklılıkları bilimsel olarak ortaya konulmuş. Bu farklılıklar bireyden bireye değişiyor. Lider öğretmen öğrenme etkinlilerini sınıfında görsel, işitsel ve kinestetik öğrenen öğrencilerin olduğunu kabul ederek ders işleyiş hazırlıklarını yapmalıdır, aksi halde kendim çaldım, kendim oynadım olur, sınıfta ki ders işleyiş etkinlikleri. Öğrencilerin öğrenme sitilleri düşünülerek yapılamayan ders işleyiş etkinlikleri sonucunda, sınıfta kaotik ortamların olması kaçınılmaz olacaktır. Lider öğretmen sınıfını kendi planlaması dışında kaotik ortamlardan uzak tutmayı başarabilendir. Ara sıra kaotik ortamların oluşmasını da sağlayabilmelidir, lider öğretmen. Bununla öğrencilerinin problem çözme becerilerini gelişmesine katkı vermiş olur. Bu yöntemi sınıf hakimiyetini sağlayamayan öğretmenlerin yapması önerilmez. Çünkü problem çözme becerileri gelişsin diye beklenirken, öğrenciler arası daha çok krizlerin çıkmasına sebebiyet verilmiş olabilir.

Lider öğretmen, öğrencilerime nasıl öğretirim? Onlarda nasıl iletişim becerisi geliştirebilirim? Sınıfta, okulda, toplumda nasıl davranış kontrolü sağlayabilirim? Sorularının cevabını vererek kilitli kapakların altında ki günlüklerde ki gibi her öğrencinin farklı olduğunu unutmadan, öğrencilerini hayata hazırlayabilirse o zaman şarkılardan fal tutmasına gerek kalmaz. Saygılarımla