Yerel seçimlere 10 gün kaldı.

Ancak görüştüğüm insanların kafası karışık. Oy verecekleri partiyi ya da adayı netleştiremeyen bir çok insan var. Bunun en önemli nedeni yerel seçim olmasına rağmen seçimin genel seçim havasına sokulması... Ve seçmenlerin; İnegöl'de ki ya da Bursa'da ki adaylarla, destek verdiği parti arasında sıkışmış olması. Seçmen burada, A adayına destek vermek istiyor ancak desteklediği parti başka ya da tersi... Bir de işin Bursa Büyükşehir ayağı var. İnegöl'de farklı Bursa'da farklı adaya oy vermek isteyenler var. Velhasıl kafalar karışık.

Tabi bu kafa karışıklığının en önemli nedeni seçim sisteminin tam olarak bilinmemesi. Verdiği hangi oyun nereye gideceğini bilmiyor seçmen. Seçmenler yereldeki adayı beğenmese de partisinin Türkiye geneli oylarında düşüş yaşanmasını istemediği için zoraki olarak istemese de partisinin adayını desteklemek zorunda hissediyor kendini.

Önce şu konuyu açıklığa kavuşturalım: İnegöl'de vereceğimiz oylar İnegöl'ü ilgilendiriyor. İnegöl Belediyesi için kullandığımız oy, Türkiye geneli oylar içinde sayılmıyor. Yani desteklediğiniz partinin Türkiye genelinde aldığı oy havuzuna gitmiyor oyunuz. Türkiye geneli; "A partisi yüzde şu kadar oy aldı" denilen oy sayımı, Bursa Büyükşehir'de verilen oylarla ilgili. Türkiye genelinde desteklediğiniz parti oy kaybı yaşamasın, yüksek bir oy oranına ulaşsın istiyorsanız, Bursa'da kullandığınız oylarla o partiye destek verebilirsiniz.

İnegöl'de vereceğimiz oy, İnegöl'de kalacağına göre, burada oy verirken düşüneceğimiz konu; "Hangi başkan, hangi parti, İnegöl'e daha iyi hizmet eder? "sorusu olmalı. Sonuçta seçeceğimiz insan ve parti, 5 yıl boyunca İnegöl Belediyesi'ni yönetecek.

Oy verirken düşünmemiz gereken ikinci konu; Belediye meclisi konusu... Belediye meclisleri, belediyelerin bir numaralı karar merciidir. Belediye başkanı ancak orada alınan kararları uygulayabilir. O yüzden bu konuda da oy verirken başkanlığa verilen oylardan bağımsız olarak değerlendirilmeli. Başkanlık da farklı bir adaya, meclis seçiminde farklı bir adaya, oy verilebilir. İnegöl'e hangi meclis listesinin daha iyi hizmet edeceğini düşünüyorsanız, o meclise oy vermelisiniz.

Özetle; İnegöl Belediyesi için kullanacağımız oy, sadece İnegöl'ü ilgilendiriyor. Her halükarda; "Aday önemli değil ben liderimi desteklerim" diyorsanız, Bursa için kullanacağınız oyda bunu yapabilirsiniz.