Merhaba değerli okurlar, 2014 yılında yasalaşan GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP Kanunu kişilere uygulanacak her türlü girişimsel işlemlerde yetkilendirme şartı getirmiştir. Geleneksel Tıp kapsamında bulunan; hacamat, sülük terapisi, akupunktur, cilt altına yapılan işlemler, nöralterapi gibi eklem içine uygulamalar, refleksoloji olarak adlandırılan masaj uygulamaları ve hatta müzik ile yapılan tedavileri bile bu kapsam içine almış ve uygulayıcı olarak doktor ve diş tabiplerini yetkilendirmiştir.

Bu uygulamaları yapmak için hekim olmak ta yeterli değildir. Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği Fakültelerde hekimler ilgilendikleri her branş için belirli sürelerde eğitime ve sınava tabi tutulmaktadırlar. Sınavda başarılı olan hekimler uygulama için sertifika alabilmektedir.

Peki bu sertifikayı almak uygulama yapmak için yeterli mi? Tabi ki değil. Uygulama yapılacak şartların da Sağlık Bakanlığınca denetlenip, gerekli malzeme, cihaz ve hijyen şartların sağlandığı tespit edildikten sonra ruhsat verilmektedir. Uygulama yapılacak odaların büyüklüğünden kullanılacak malzemelerin strerilizasyonuna kadar, her şey denetim altında olmaktadır.

Kullanılan tüm malzemeler; tek kullanımlık olmalıdır. Kullandıktan sonra da bulaşıcı hastalık riskini önlemek için TIBBİ ATIK olarak imha edilmelidir. Kanalizasyona dökmek, çöpe atmak, toprağa gömmek ileride oluşacak hastalıklara zemin hazırlamaktır. Hacamat için kullanılan kupalar, uygulama yapılan sülükler, her türlü iğne, pansuman malzemeleri tıbbi atık olarak atılmalıdır.

Örneğin sülük tedavisi; dışarıda rastgele elde edilen sülükler fayda sağlamadığı gibi daha önce bir başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığı da belli değildir. Aynı sülüğü defalarca farklı kişilerde kullanan yetkisiz bilinçsiz pek çok kişi olduğunu sizlerde biliyorsunuz. 10 dan fazla türü bulunan sülüklerin sadece biri medikal sülüktür. Medikal Sülükler; Sağlık Bakanlığının ruhsat verdiği, dışardan hastalık bulaşmasını önleyen bir tesiste üretilmektedir. Ve bu sülükler sadece hekimlere gönderilmektedir. Bu uygulamalar için hekimlere güvenin. Hem kendinizin hem de toplum sağlığı açısından, uygulama yaptıracağınız ünitenin Sağlık Bakanlığın dan ruhsatlandırılmış olmasına dikkat ediniz. Yetkisi dışında hacamat, sülük tedavisi yapan kişiler tespit edildiğinde, toplum sağlığını tehlikeye atmak suçundan 2 yıl hapis cezası verilmektedir. Lütfen dikkat ediniz.

Herkese sağlıklı günler dilerim.