Bundan iki sene önce bir benzinlikte denk geldiğim "Dünya tuvalet günü" ile ilgili bir farkındalık ilanı nedense garibime gitmişti.

Sonra bununla ilgili internette denk geldiğim bir haberin ortaya koyduğu verilerin ise Allah'a şükretmek için ne büyük sebeplerin var olduğunu bir kez daha bana gösterdi.

Dünya tuvalet günü "Birleşmiş milletler" tarafından yılın 19 kasım günü olarak belirlenmiş. Bununla ilgili yine "Birleşmiş milletler" bünyesinde bir de "Dünya tuvalet örgütü" var.

2001 yılında kurulmuş bu örgüt birazdan paylaşacağım verilerin tespitinin yanı sıra " güvenli" ve "sağlıklı" tuvalete erişimin sağlanması konusunda gözlem,rapor ve eylemler icra eden bir kurumdur.

Gelelim verilerimize;Dünyada açık alanlara tuvalet ihtiyacını yapmak zorunda kalan insan sayısı 1 milyar. Tabi bu rakam savaşın , kıtlığın ve tabi bunlarla bağlantılı olarak "göç" olgusunun sıklıkla yaşandığı bölgelerde daha baskın.
Dünyada her 10 kişiden 4 ü sağlık ve hijyen açısından uygun koşullar taşıyan bir tuvaletten yoksun. Bu tahminimce bir önceki sebeplerin yanısıra çarpık kentleşme ile de ilgili bir durum olabilir.

Dünyadaki "tuvalet sorunu" dışkıda bulunan virüsler nedeniyle yılda ortalama 2000 çocuğun ölümüne sebep olurken , güvenli bir tuvalet arama ihtiyacı her 5 kadından 2 sini "tecavüz" riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Bu korkunç veriler karşısında "Tuvalet sorunu" olmayan bir ülkede yaşadığımız için ne kadar şükretsek az değil mi ?

Bu arada sürekli gündeme getirilen olası "su sorunları" ve "su savaşları" tezleri bir tartışmayı da beraberinde getirmiş. Bu tartışmanın adı ; Yıkayarak mı,silerek mi temizlemeli ? Aslında bu tartışma 1920 lere dayanacak kadar eski bir tartışma.

Bunun tabi bizi ilgilendiren tarafı şudur ; Bugün Amerika ve İngiltere de hakim olan "Tuvalet kağıdı" kültürünün "Anglo sakson temizlik kültürü" olarak kabul edilmiş ve "emperyalizm" ile özdeşleşmiş bu ülkelere has olması batılı sosyologlar tarafından " hijyen emperyalizmi" kavramının ortaya atılmasına sebep olmuştur.

Velhasıl; bazen önemsemediniz olguların arkasında büyük dramlar ve mağduriyetler olabilir.

Bizim gündemimizde dahi olmayan şeylerin bazıların hayati problemleri olabileceğini unutmamak lazım. Tabi dert diye gözümüzde büyüttüğümüz bazı şeylerin , başkalarının derdi yanında bir " hiç " olabileceğini de..

Selam sevgi ve muhabbetle...