Esnaf lokantalarında genelinde severek yapılan bir yemektir. Ana vatanı ise Arnavutluk'tur. İsmini de ülkenin Elbasan şehrinden alır.

Tarih boyunca göç etmek zorunda kalanlar yanlarina yalnızca değerli şeyleri alabilmisler.

Değerli şeyler deyince ziynet eşyalarını düsünmeyin yalnızca. En önemli kültürel miraslardan biri olan yemek tarifleri de bu değerli şeylerin içinde.

Elbasan tava'nin bir Rumeli yemeği olduğunu anlamak çok da zor değil aslında.

Eğer bir yemeğin içinde sıra dışı bir biçimde süt veya süt ürünü kullanımı varsa kökenini Rumeli ve Balkanlarda aramak gerekir.

Ustalık isteyen bir yemektir Elbasan tava. İşte bu ustalik gerektiren tarifi isletmemizin genç seflerinden küçüklükten yada diğer bir deyişle çekirdekten yetişen yaşı genc ama elinin lezzeti gayet başarılı olan Emre Bayram 'in tarifinden kaleme alıyorum....

MALZEMELER: Yarım kg kuşbaşı dana eti, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet soğan, 2 adet defne yaprağı, 1 su bardağı sıcak su, Tuz, karabiber, 3 adet yumurta, Bir buçuk su bardağı yoğurt, 2 çorba kaşığı un, 1 çay kaşığı limon suyu, Yarım demet maydanoz

YAPILIŞI: Yıkayıp süzdüğünüz kuşbaşı dana eti, tereyağı, kabukları ayıklanmış bütün soğan ve defne yaprağını tencereye alın. Etler suyunu salıp, çekene dek kavurun.

Su, tuz ve karabiberi ekleyerek etler yumuşayana dek pişirin. Daha sonra bir fırın kabına alın. Yumurta, yoğurt, un ve limon suyunu fazla çırpmadan karıştırın.

Servis tabağındaki etin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından aldığınızda maydanozla süsleyerek servis yapın.

PÜF NOKTASI: "Elbasan tava"yı maydanoz yerine nane ve dereotu ile de servis yapabilirsiniz.