Uzun zamandır bizlerin üretim ve Dünya ticaretine entegrasyonu ile ilgili de yazıyorum. İletişimin kolaylaştığı, sınırların büyük ölçüde kalktığı ve hizmet anlamında dijitalleşme ile birlikte genişlediği bir Dünya'da yaşıyoruz. Tüm bu gelişmelerle birlikte artık büyük küçük tüm işletmelerimizin de Dünya'ya açık bir yüzünün olması gerekmektedir. Bir pazarlama stratejisi ile birlikte iletişim yöntemlerini kullanarak şirketlerimiz oldukça kolay bir şekilde kendilerini Dünya arenasında bulabilirler. Bugün pazaryeri modeli ile işleyen bazı internet alışveriş sitelerinin yanında tek bir ürün satan işletmelerimizin de kolaylıkla ilerleyebileceği bir süreçtir diyebilirim. Nasıl mı?

Önümüzdeki günlerde İnegöl'de programını da yapacağımız ve 6 Şubat 2018 yılında Resmi Gazete uygulama şekli de açıklanan E-İhracat modeliyle. Aslında ana başlık olarak ihracat olarak değerlendirdiğimiz bu kavram Dünya ticaretinde süreçlerin daha hızlı işlemesine yönelik alınan kararların bir sonucudur. Kısaca özetleyeceğimiz şekli ve klasik ticaretten farkı ile yazımın devamında bulabilirsiniz. Ülkemizin Dünya ticaretinde daha aktif olması, bölgesel gelişme ve finansal kırılganlığın aşılması için bu alanlarda ivedi bir şekilde organize olmalıyız.

E-İhracat Nedir?Online satış kanalları aracılığıyla yurt dışındaki bireysel müşterilere yaptığınız satışlara E-İhracat denir. Teknoloji ve dijital kanalların sağladığı avantajlardan biri olan E-Ticaret yöntemi; ticaret konusunda sınırların kalkmasına, dünyanın bir ucundaki insanların, dünyanın diğer ucunda satışta olan ürünleri inceleyerek sipariş verebilmesine olanak sağlamaya başladı. Geleneksel olarak, toptan mal getirme ve fiziksel mağazada satışa sunma adımlarından ibaret olan geleneksel ticaretin yerine, tüccarlar gelirlerinin büyük bir kısmını online siparişler ile sağlamaya başladı.

Biz de ülkemizde üretilen ürünleri E-Ticaret ve E-İhracat ile yurtdışına satarak ihracat rakamlarımızı daha üst seviyelere çekebiliriz ve cari açığımızın kapanmasına katkı sağlayabiliriz.

Mikro İhracat Nedir?Mikro ihracat satış e-İhracat sürecinin önemli kavramlarından birisidir. Yurt dışına yaptığınız satışlar KDV'siz olarak 7.500 Euro'yu ve 150 kilogramı aşmıyorsa, bu satış mikro ihracat kategorisine girer.

E-Ticaret Gümrük Beyanı Nedir?Mikro ihracat kategorisine giren E-İhracat satışlarınızı yurtdışına yalnızca E-Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile çıkartabilirsiniz. ETGB gümrük araya müşavirleri girmeden dijital olarak düzenlenir. Bu beyan devletimizin ihracatı artırmak için sunduğu bir avantajdır.

E-İhracatın fırsat ve avantajları nelerdir?İşletmeden bireysel müşteriye satış yapılan e-ihracat siparişlerinde uygulanan gümrük vergisi muafiyetleri vardır. Bunları şöyle listeleyebiliriz:

Avrupa Birliği Ülkeleri: 22 Euro'nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.

Rusya, Belarus, Kazakistan: 1.000 Euro'nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.

Azerbaycan: 550 Euro'nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.

Ukrayna: 150 Euro'nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.

ABD, Avustralya: 800 Euro'nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.

Körfez işbirliği ülkeleri: 270 Euro'nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.

Müşterilerinize KDV'siz fatura kesip ihracatta sağlanan KDV iadesinden yararlanabilir, özel bankalar ve devletin verdiği özel ihracatçı kredilerinden ya da ihracatçı teşviklerinden faydalanabilirsiniz.