Büyük şehirlerde giderek artan barınma krizi ve yükselen konut fiyatları, birçok kişinin ev sahibi olma hayallerini zorlaştırıyor. KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova'nın önerisi ise konut piyasasında bir dönüşüm sinyali veriyor. Kumova, arsa maliyetlerinin düşürülmesi halinde konut fiyatlarının %40 oranında azalabileceğini iddia ediyor. Peki, bu nasıl mümkün olacak?

Kahvenin Yeni Fiyatı Şoke Etti! Türk Kahvesine Rekor Zam Kahvenin Yeni Fiyatı Şoke Etti! Türk Kahvesine Rekor Zam

Konut Fiyatları3

Konut Piyasasında Dönüşümün Anahtarı: Arsa Maliyetleri

Kumova'ya göre, Türkiye'de konut fiyatlarının yüksek olmasının en büyük sebebi arsa maliyetleri. Dünya ortalamasının çok üstünde bir arsa maliyetine sahip Türkiye'de, bu durum konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Öyle ki, diğer ülkelerde %8 ile %25 arasında değişen arsa maliyetleri, Türkiye'de %50 ve üstüne çıkabiliyor.

Yüzde 40 Ucuzlama İddiası

Ramadan Kumova'nın önerisi, arsa maliyetlerini dünya ortalaması olan %15 seviyelerine çekmek. Bunu başarabilirsek, konut fiyatlarında yaklaşık olarak %40'lık bir düşüş yaşanabileceğini belirtiyor. Kumova, bu düşüşün konut metrekare fiyatlarına nasıl yansıyacağını somut örneklerle açıklıyor.

"Yüzde 50 kat karşılığı olan bir projede, konutun metrekaresi 65 bin liraysa, arsa maliyeti yüzde 15’lere düştüğünde aynı konutu 38 bin lira metrekare fiyatıyla satabilirsiniz." - Ramadan Kumova

Konut Fiyatları2

Devlet ve Özel Sektör İşbirliği Çağrısı

Kumova, bu hedefe ulaşmanın yolu olarak devlet ve özel sektör işbirliğini işaret ediyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ile yapılan görüşmelerde, arsaların bu işbirliği ile üretilmesinin daha uygun bir model olacağı üzerinde duruluyor. Arsa maliyetlerinin düşmesi, konut fiyatlarında önemli bir düşüşe yol açabilir.

Editör: Abdullah Argun