Aidatlar, ev sahiplerini adeta kiracı konumuna düşürüyor, illegal grupların dikkatini çekiyor ve yönetimde şeffaflık eksikliği yaşanıyor.

Yüksek Aidatlar Malikleri Zorluyor

Yönetim Sorunları ve Mali Yük

İstanbul'un bir ilçe büyüklüğündeki siteleri, AVM, market, yüzme havuzu gibi imkanlar sunsa da, bu olanakların yüksek bakım masrafları aidatların artmasına neden oluyor. Gelir-gider dengesizlikleri ve yönetimdeki şeffaflık eksikliği ise site sakinlerini büyük mali yükler altına sokuyor.

9b24d27ekonut2

İllegal Faaliyetler ve Güvenlik Endişeleri

Esenyurt, İnnovia 2 Sitesi'nde yaşananlar, sitelerdeki bu sorunların en son örneklerinden biri. Yüksek aidatlar ve iddia edilen illegal faaliyetler, site sakinlerinin güvenlik endişelerini artırıyor.

"Yönetimde illegal örgüt üyelerinin olması kabul edilemez. Şeffaf bir yönetim ve kayyum talep ediyoruz." - Sibel Karagözoğlu, Site Sakini

Mağdur Edilen Malikler ve Yönetim Eleştirileri

Site sakinleri, yüksek aidatlar ve iddia edilen yolsuzluklar nedeniyle kendilerini evlerinde kiracı gibi hissettiklerini ifade ediyorlar. Yönetimden şeffaf bir hesap verme ve yolsuzluklara karşı etkin önlemler alınmasını talep ediyorlar.

Hukuki Çözüm Arayışları ve Yönetim Değişikliği

Site sakinleri, sorunların çözümü için hukuki yollara başvuruyor ve yönetimde değişiklik istiyorlar. Bazı sakinler, "Değişim Grubu" adında bir inisiyatif kurarak, durumu düzeltmek için adımlar atıyorlar.

konut-imcn-cover

Yasal ve Yönetimsel Düzenlemelerin Eksikliği

Avukat Şeref Kısacak ve Yunus Emre Çakıroğlu gibi uzmanlar, sitelerin ihtiyaçlarına cevap veremeyen mevcut yasal düzenlemelerin ve yönetimsel sorunların bu krizlerde büyük rol oynadığını belirtiyorlar. Devletin bu konuda daha etkin rol alması ve yeni düzenlemeler yapması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Site sakinlerinin ve hukuk uzmanlarının görüşleri, bu tür sitelerde yaşanan sorunların sadece mali değil, aynı zamanda sosyal ve hukuki boyutlara da sahip olduğunu gösteriyor.

Bu karmaşık durum, devletin ve ilgili kurumların daha etkin müdahalesini gerektiriyor. Site sakinlerinin güvenli ve huzurlu bir yaşam sürdürmeleri için yasal ve yönetimsel düzenlemelerin acilen gözden geçirilmesi büyük önem taşıyor.

konut-fiyatlari-2023-scaled

"Devletin site sakinlerini kaderine terk etmemesi lazım"

Avukat Şeref Kısacak;

"Ortak yaşama kültürümüz yok. Birbirini hiç tanımayan kasaba nüfusundaki insanın bir arada yaşaması ve yönetim sistemimizin yanlışlığı sorunları beraberinde getiriyor. Ayrıca sitelerdeki sorunları çözme konusunda uzman avukat, hakim hatta kanun da yok. Sitede bir usulsüzlük olduğunda tek başınıza dava açacaksınız, senelerce uğraşacaksınız. Bütün yargılama giderlerini de siz yatıracaksınız. 10 yıl sonra davanız bitecek. Hak arayanlar elde etmek istedikleri menfaatlere sitelerde ulaşamıyor. Devletin site sakinlerini kaderine terk etmemesi lazım. Sitede yolsuzlukla ilgili bir şikayet olduğunda genel kurula bir bakanlık temsilcisinin gelmesi, sahte vekalet toplayanlara çok ağır cezaların uygulanması lazım. Suistimali önleyecek mekanizmaların kurulması gerekiyor."

Kamu denetiminin yeterli olmadığına dikkati çeken Kısacık, "7 kişiyle kurulan Kanarya Seveneler Derneğinin genel kuruluna bile bakanlık temsilcisi gelirken, malik sayısının 10 binleri bulduğu sitelerin genel kuruluna gelmiyor. Genel kurula katılanlar malik mi, vekaletnameler doğru mu bunları denetleyen hiçbir resmi makam yok." değerlendirmesinde bulundu.

Avukat Yunus Emre Çakıroğlu ise büyük sitelerde dönen sıcak paranın illegal grupların dikkatini çektiğini ve bu grupların baskı ile yönetimi ele geçirdiğini belirterek, ilgili bakanlıkların yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığını söyledi.

konut-8

Ahmet Hamo, evlendikten sonra oturmak amacıyla söz konusu siteden ev aldığını kaydederek, "Ancak evi alır almaz yönetim bana sitenin 60 milyon liraya yakın bir borcu olduğunu, bunun için ek bütçe çıkardığını söyledi. 'Bu borç kimin borcu? Ben daha yeni taşındım bunu kabul etmiyorum' dedim. Bunun üzerine yönetim su saatimi söktü. Devletten ricamız bir an önce buraya kayyum atansın. 2 yıl önce aldığım evde bir gün bile oturamadım, şu an kiradayım. Adımıza sahte imza atanlara da gerekli cezaların verilmesini istiyoruz."

806x378-089-ve-099-faizli-konut-kredisi-basvuru-sartlari-neler-aciklandi-mi-089-ve-099-faizli-konut-kredisi-basvurular-1653076197979

Asude Gürsoy, 10 yıl önce keyifle oturmak için aldığı evde cehennem azabı yaşadığını dile getirerek, "Avuç dolusu aidat ödüyoruz o yetmiyor, ek bütçe o yetmiyor ortak alan gideri ödüyoruz. Bu kadar para ödememize rağmen hala İSKİ'ye borcumuz var. Kışın ortasında doğal gazımız, suyumuz kesildi. Ödediğimiz aidatların nereye gittiğini bilmiyoruz. Ocak ayında seçim var, bu seçimden önce kayyum atanmasını istiyoruz. Şeffaf olarak aidatların, gelir giderlerin detaylarının gösterilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Merkez'in rezervleri azalışta! Merkez'in rezervleri azalışta!

konut-fiyatlari-qmHV_cover

Nurettin Çelik, 12 yıldır oturduğu sitede yönetimin dayattığı ek bütçeyi ödemek için kredi çekmek zorunda kaldığını anlattı.

Sitede sürekli asayiş sorunları yaşandığını ve silah sesleriyle uyandıklarını kaydeden Çelik, "Sitede uzun süredir kendimizi güvende hissetmiyoruz. Usulsüz alınan ek bütçe ve fahiş aidatlardan kim sorumluysa hukukun önünde hesap vermesini istiyorum." dedi.

kentsel-donusum-konut-aa-1782088-1

Bülent Toprak da sitede yaklaşık 11 yıldır yaşadığını belirterek, şunları dile getirdi:

"Bizler 10 yıl kredi ödeyerek, alnımızın teriyle evimizi aldık. Yaşlandığımızda başımızı sokacak bir evimiz olsun istedik. Bir gün bile aksatmadan düzenli olarak aidatımızı ödüyoruz. Buna rağmen 60 milyonluk borç ile karşı karşıya kaldık. Sitenin İSKİ, İGDAŞ gibi kurumlara olan borcundan dolayı zaman zaman suyumuz ve doğal gazımız kesiliyor. Kış günü soğukta kaldık, sıcak yemek yiyemedik. Kira kadar aidat ödeyen biri olarak, bunu hak etmediğimi düşünüyorum. Ödediğimiz paralar nereye gitti? Yönetimin önümüzdeki yıl da yatırım bütçesi adı altında bir ödeme daha alacağını duyuyoruz. Biz artık evimizde kiracı olmaktan bıktık." ifadelerine yer verdi.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR