Araştırma kapsamında kısa tırnaklı ve uzun tırnaklı iki farklı elden, etkili el hijyeni sağlandıktan sonra sürüntü örnekleri alındı. Alınan örnekler laboratuvar ortamında Mikrobiyoloji Uzmanı eşliğinde besiyerlerine ekildi.
24 saatlik inkübasyon sürecinin ardından yapılan incelemelerde, her iki örnekte de farklı sayıda ve çeşitlilikte mikroorganizma üremesi tespit edildi.
Çalışma, özellikle tırnak uzunluğunun el hijyeninin etkinliği üzerinde önemli bir faktör olduğunu ortaya koyarken, kişisel hijyenin sağlık açısından kritik önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Kestel Devlet Hastanesi yetkilileri, çalışmaya katkı sağlayan Mikrobiyoloji Uzmanı Duygu Aksoy başta olmak üzere tüm ekibe teşekkür ederek, el hijyeni farkındalığının artırılmasının amaçlandığını belirtti.





