Irak, Hürmüz Boğazı üzerinden petrol ihracatının durmasının ardından alternatif sevkiyat planlarını gündeme aldı. Irak Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Kerkük petrolünü Türkiye’ye taşıyan Irak–Türkiye petrol boru hattının kısa süre içinde yeniden devreye alınabileceğini açıkladı.

Hürmüz Boğazı’nın kapanması ihracatı durdurdu
Videolu açıklama yapan Abdulgani, Irak’ın OPEC kotasına göre günlük yaklaşık 4,4 milyon varil ham petrol üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Ancak bölgede başlayan savaş ve Körfez’de yaşanan askeri gelişmelerin ardından Hürmüz Boğazı üzerinden yapılan petrol ihracatının durduğunu ifade etti.
Irak’ın daha önce günlük yaklaşık 3,4 milyon varil petrolü başta Basra Petrol Limanı olmak üzere güneydeki limanlar üzerinden ihraç ettiğini belirten Abdulgani, boğazın kapanmasıyla birlikte petrol üretiminin azaltılmak zorunda kaldığını söyledi.
Petrol üretimi geçici olarak düşürüldü
Abdulgani, mevcut durumda petrol üretiminin rafineriler ve elektrik santrallerinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde günlük 1,5 ila 1,6 milyon varile düşürüldüğünü açıkladı. Rafinerilerin tasarım kapasitelerinin üst seviyesinde çalışarak benzin, dizel, beyaz petrol ürünleri ve LPG üretimini sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca acil durumlar için belirli miktarda stok tutulduğunu ifade etti.

Ceyhan üzerinden ihracat yeniden başlayabilir
Irak yönetiminin petrol ihracatını yeniden başlatmak için Türkiye’deki Ceyhan Limanı üzerinden sevkiyatı değerlendirdiğini belirten Abdulgani, Suriye’deki Banyas Limanı ve Akabe hattı üzerinden ihracat için de ihaleler açıldığını aktardı.
Kerkük petrolünü Türkiye’ye taşıyan Irak–Türkiye boru hattının günlük 200 ila 250 bin varil kapasiteye sahip olduğunu belirten Abdulgani, hattın son test ve bakım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Yaklaşık 100 kilometrelik bölümde devam eden hidrostatik testlerin bir hafta içinde tamamlanmasının beklendiğini ifade eden Abdulgani, Kerkük sahalarından çıkarılan petrolün doğrudan hatta verilerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarından geçmeden Türkiye’ye gönderilebileceğini belirtti.




