Irak ve Suriye'de 3 terörist etkisiz halde Irak ve Suriye'de 3 terörist etkisiz halde
İHVAN GELENEĞİNDE BÜYÜDÜ
Ammar Biltaci, 24 yaşında. Mısır’daki İhvan liderlerinden idama mahkûm olan Muhammed Biltaci’nin büyük oğlu. İhvan geleneğinde büyüdü.

Mısır’da diş hekimliği öğrencisiyken, 3 Temmuz 2013’te Mursi hükümetine karşı gerçekleşen darbe, onun da hayatını değiştirdi.

MISIR TARAFINDAN ARANIYOR
Okulu bırakmak zorunda kaldı. Tutuklandı. Saatlerce sorgulandığını, işkence gördüğünü söylüyor. Tutuklandıktan bir gün sonra serbest bırakıldı ancak hakkında yeniden arama kararı çıktı. Hala aranıyor.

Tutuklandığı Rabia eylemleri sırasında kız kardeşi 17 yaşındaki Esma, keskin nişancılar tarafından öldürüldü. Bir süredir Türkiye’de olan Biltaci, İlim Yayma Cemiyeti’nin şehitleri anma programına katılmak üzere İnegöl’e geldi.

MISIR’DA SON DURUM NE ŞU ANDA"

Askeri yönetim bizim orada başaramadı. Gerek ekonomik, gerek ahlaki yönden kesinlikle başarısız bir durumda. Şimdi bu başarısızlığını Libya’ya ve Sina’ya savaş naraları ile kapatmaya çalışıyor.

Bu bombalama esnasında çoluk çocuk kadın tamamen günahsız insanlar öldürüldü. Bu kendi inkılaplarının başarısızlığını örtmek içindir. Bu direniş esnasında vurdukları insanların dışında gelen kendi tayfası tamamen hırsızlıkla bir takım yerlerin yağmalanması ile meşgul oldular.

DARBENİN OLDUĞU GÜN NASIL BİR DURUM VARDI"

Askeri iktidar geldikten bir hafta sonra babamı aldılar. Bizler Rabia meydanında uzunca bir süre kaldık. Öldürmelerden bir hafta sonra babamı aldılar. Beni de içeri aldılar daha sonra serbest bıraktılar.

ESMAYI EN SON NE ZAMAN GÖRDÜN"

Biz şehit olduğu esnada ailemle beraberdik. Bizim o anda hissettiğimiz konu çok farklı idi. Kardeşimiz şehit oldu diye düşünmedik. Çünkü o anda herkese mermi sıkıyorlardı, orada birilerinin şehit olacağını biliyorduk bu ben ya da başkası da olabilirdi.

Zalimlerin mermilerinin bize isabet edeceğini biliyorduk ama şahsi olarak bir şey düşünmedik

TÜRKİYE’NİN MISIR İLE İLİŞKİLERİ VE DARBENİN KARŞISINDA OLMASINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUN"

Bizdeki seçim halkın seçimi ile Mursi geldi iktidara. Doktor Mursi çalışmaların karşılığında iktidara geldi. Türkiye ister istemez taraf oldu. Şuana kadar halen demokrasi olarak içerden dahi olsa insanları yönetiyor Mursi.

O şekilde hürriyet tarafını hak tarafını olmasını istiyor. Türkiye’nin bizim yanımızda durmasının en büyük özelliği Türkiye’nin ahlaki ve tarihi bakımından bizimle beraber olması… Bu bizim için büyük mutluluk.

RABİA ZAFERİN DE İŞARETİ OLACAK MI"

Kesinlikle olacak ancak bu kısa bir sürede olmayacak; uzun bir vakit alacak. 4-5 seneden beri bu direnişle devam ediyoruz.

Bu direnişin karşısına bir tarafımız hedeflerine ulaştılar ancak kolay bir durumda değiliz. Biz şuana kadar kesinlikle kendi içimizde halk ayaklanması silahlanma karşılıklı olarak birbirimize savaş yapalım tarafında değiliz

ESMAYI ÖZLÜYOR MUSUN"

Kesinlikle özlüyorum. Esma kardeşlerimin içinde bana en yakın, en sevimli olanı idi.

Dört kardeşiz Esma’mız şehit oldu, iki erkek kardeşim hapiste babam hapiste ben buradayım darma dağınık bir durumdayız. O bizim tek kız kardeşimizdi.

RÖPORTAJ: Cem TAŞKINER