Gündem

KAFAMA TAKILANLAR - Melekler neden hep kanatlı kız şeklinde resmediliyor, cinsiyetleri var mıdır?

Meleklerin cinsiyeti yoktur. Meleklerin kızlar şeklinde algılanıp Allah’ın kızları olarak düşünülmesini Rabbimiz Kur’an’da eleştirir:

Abone Ol

Meleklerin cinsiyeti yoktur. Meleklerin kızlar şeklinde algılanıp Allah’ın kızları olarak düşünülmesini Rabbimiz Kur’an’da eleştirir: “Rabbiniz erkek çocukları size seçip ayırdı da kendisine meleklerden kız çocukları mı edindi? Gerçekten çok büyük bir söz söylüyorsunuz.” (İsrâ, 17/40)

 Bir başka ayette de, “Onlar Rahmanın kulları olan melekleri de dişi kabul ettiler. Onların yaratılışına şahit mi oldular ki? Onların (yalan) şahitlikleri yazılacak ve onlar sorgulanacaklardır.” (Zuhruf, 43/19) denilerek bu düşünceye sahip olanların hesaba çekileceği belirtilir.

Bu ayetin ifade ettiği üzere melekler de insanlar ve cinler gibi Allah’ın kullarıdır. Sadece onların varlık özellikleri insanlardan farklıdır. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de meleklerin kanatlı varlıklar olduğunu bildirir: “Hamd, gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah’a mahsustur. O dilediği kadar fazlasını da yaratır. Şüphesiz Allah’ın gücü her şeye hakkıyla yeter.” (Fâtır, 35/1)

 Meleklerin kanatlarının mahiyet ve şeklini tam olarak bilemeyiz ancak onları, görevlerini en hızlı şekilde yerine getirmelerine olanak sağlayan birer kuvvet sembolü olarak düşünebiliriz.