Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, kentsel atık sularının bir kısmının arıtılmadan denize deşarj edildiği gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (İSKİ) 3 milyon 343 bin 688 lira idari para cezası uyguladı. Olayla ilgili sorumlular hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.
İstanbul'da çevre kirliliğiyle mücadele kapsamında yapılan denetimlerde önemli bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, kentteki atıksu arıtma tesislerinde incelemeler gerçekleştirdi. Bu incelemeler sırasında, İstanbul'un önemli noktalarından biri olan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde dikkat çeken bir usulsüzlük tespit edildi.
Denetimler ve Tespit Edilen Usulsüzlük
Bakanlık ekiplerinin Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde yürüttüğü denetimler sonucunda, kentsel atık sularının bir bölümünün gerekli arıtma işleminden geçirilmeden doğrudan denize deşarj edildiği belirlendi. Bu durum, çevre mevzuatına aykırı bir uygulama olarak kayıtlara geçti ve deniz ekosistemi için ciddi riskler taşıdığı değerlendirildi.
Uygulanan Ceza ve Hukuki Süreç
Çevre kirliliğine yol açan bu tespit üzerine, Çevre Kanunu'na istinaden İSKİ'ye 3 milyon 343 bin 688 lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, idari cezanın yanı sıra, söz konusu çevre kirliliğine neden olan sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı da belirtildi.





