GÖRME YETİSİNİ KAYBETTİ

2 çocuk babası 50 yaşındaki Selim Çakır, 1987 yılında retina dekolmanı hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybetti. Hayata küsmeyen Çakır, 2001 yılında İstanbul Altı Nokta Rehabilitasyon Merkezi santral bölümünden mezun olduktan sonra İnegöl Devlet Hastanesinde taşeron olarak santral bölümünde işe başladı.

Orta 1'den terk olduğu için KPSS sınavına giremeyen Çakır, ailesinin desteğiyle önce Ortaokulu ardında da liseyi açıktan bitirdi. 2012 yılında KPSS sınavına giren Çakır, hedefine ulaşarak Veri Hazırlama Kontrol Memuru olarak İnegöl Devlet Hastanesine ataması yapıldı.

17 YILDIR SANTRAL MEMURU

Hangi il, hangi kuruyemişi tercih ediyor? İşte 81 ilin kuruyemiş haritası! Hangi il, hangi kuruyemişi tercih ediyor? İşte 81 ilin kuruyemiş haritası!

17 yıldır İnegöl Devlet Hastanesi santral bölümünde çalışan Çakır, yüzde 100 görme engeli olmasına rağmen hastanelerden sağlık ocaklarına ve doktorlara kadar birçok telefon numarasını ezbere biliyor.

2001 yılında İnegöl Devlet Hastanesi santral bölümünde taşeron şirket üzerinden işe başladığını ifade eden Selim Çakır, "Taşeron şirkette çalışırken engelli bir vatandaş olarak her insanın istediği gibi kadrolu olmak istedim. Birkaç sınava girmek için girişimde bulunduğumda önüme hep diploma engeli çıktı. Bunun üzerine bende açıktan önce ortaokulu sonra liseyi okumaya niyet ettim. Kendim orta 1 terktim. Önce ortaokul bölümünü 3 yılda bitirdim. Eşimin ve çocuklarımın yardımıyla sınavlara hazırlandım. Sınavlarda da her yıl 1 sınıf geçerek ortaokulu bitirdikten sonra liseye kaydımı yaptırdım. Liseyi de kredili sistemde okudum. Ben yaklaşık 3,5 yılda bitecek olan liseyi kredili sistemde daha iyi çalışarak 2,5 yıl gibi bir sürede bitirdim."

"Lise bittikten sonra zaten hedefim kamu personeli olmak için özürlü sınavlarına girmekti. 2012 yılında devletimiz yeni uygulamayla özellikle özürlüler için bir sınav açtı. Sağ olsun Bakanlığımızın yapmış olduğu atamada İnegöl Devlet Hastanesinde Kamu Personeli Veri Hazırlama Kontrol Memuru olarak görevlendirildik. Sonradan santralde görevlendirildiğimde 14 Mayıs 2012 tarihinde resmen devlet memuru olarak göreve başlatıldım." diye konuştu.

"BİZ DE YAPARIZ VE BAŞARIRIZ"

19 yaşında görme engelli olduğunu aktaran Çakır, "Görme engelime rağmen yılmadım. Mücadeleler verdim. Hayat bizlere sürprizlerle dolu. Buna rağmen bir takım şeyleri başarıyoruz. Zorlukları da var tabii ki. Çalışma arkadaşlarım benim hafızama güvendikleri için sıkıntı yaşamıyoruz. İnsan neye mecbur kalırsa o konuda uzmanlaşıyor. Yani bir görme engeli insanda kulak duyusunu ve hafıza yapısın daha da güçlendiriyor. Her engeli olan ya da normal olan vatandaş bunu başaramayabiliyor. Bunu başarıp bu noktaya gelebildiğim için çok mutluyum. İnşallah engelli arkadaşlara güzel bir örnek olurum. Sağlıklı insanlardan ziyade bir engellilerin toplum içerisinde engelli vatandaş bir işi kolay kolay yapamayan ve birçok şeyde faydalı olmayan imajı vardı. Ben bunu yıkmak istedim."

"Bir takım şeyleri başararak, bir yerlere gelmek istedim. Başarılı olduğumu da düşünüyorum. Hayatta bir amacınız olsun. Sağlıklısınız ama engelli olmayacağınız anlamına gelmez bu. Her sağlıklı insan engelli adayıdır. Çocuklarıma iyi örnek olmak için başarılı olmayı hedefledim. Yılmayın mücadeleyi bırakmayın. Şükürler olsun. Yaklaşık 700 tane dahiliye hattımız var. Bunların hepsi şuanda hafızamda. İç hat görüşmelerinde bütün hatlar hafızamdadır. İnegöl içindeki resmi kuruluşlarımız, Bursa'daki hastanelerimiz, hastanelerimizle bağlantılı olan resmi kuruluşlar, eczanelerimiz, sağlık ocaklarımız, birçok resmi kuruluşun haricinde bankaların hepsinin numaraları hafızamda var. Hastanemizde çalışan uzman pratisyen uzmanlarımız, genelde personellerimiz ev ve cep telefonlarından mesai saati dışında ulaşmamız gereken zorunlu olan kişilerin numaraları. Görme engelimden dolayı bu yönüm gelişti. Yaklaşık 2 bin numara hafızamda." dedi.