Dernek merkezinde gerçekleştirilen konferansta Ekonomist Hikmet Baydar, MÜSİAD üyelerine; 2016 yılında Mali piyasalardaki gelişmeler ve geleceğe yönelik beklentiler, şirket varlık ve yükümlülüklerin yönetimi, 2016 yılında olası senaryolar ve bu senaryolara göre şirketlerin alması gereken tedbirler, faiz ve kur riskinden korunma hakkında bilgi verdi.

Seminer öncesi konuşan MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, MÜSİAD'ın ülkemizin ve ilçemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olduğunun altını çizdi.

Derneğin; ülke ekonomisine ciddi katılar verdiğini ve geliştirdiği projelerle örnek olmaya çalıştığını aktaran Malkaç;

BİK Analitik’in kalitesi TSE tarafından tescillendi BİK Analitik’in kalitesi TSE tarafından tescillendi

"Derneğimiz ticari ahlakı ön planda tutan saygın insanlardan oluşmaktadır. Yeni dönemde 'Gelecekte işadamı olmak' konulu konferanslar zincirinin ilk adım toplantılarından birine başlıyoruz. Önümüzdeki kış döneminde ülkemizde kendini ispat etmiş, fikir ve görüşleriyle geleceğe ışık tutmuş isimlerle sizleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

ÖZEL OKUL ÇALIŞMASI BAŞLADI

Malkaç, İnegöl'de yapmayı planladıkları özel okul çalışmasının startını verdiklerini ifade ederek şöyle konuştu;

"Projeye ortak olmayan isteyenlerden şuanda arsa payları toplanmaya başladı. Bunun yanında MÜSİAD Genel Merkezimiz tarafından İstanbul Avrupa yakasında bir konut projesi hazırlandı. Öncelikle yatırım amaçlı olarak değerlendirilmesi gereken güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 320 bin TL'ye mal olacak. Tamamlandığında ciddi anlamda değer kazanacak projeye sizlerin de dahil olmasını tavsiye ediyorum."

"MÜSLÜMAN OLDUĞUM İÇİN DALGA GEÇTİLER"

Malkaç'ın konuşmasının ardından başlayan konferansta MÜSİAD üyelerine, geçmişi hakkında kısa bilgiler veren Türkiye 3. Göz Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomist Hikmet Baydar, Yurt dışında yaşadığı birçok olayın şirket kurmasında büyük etkisi olduğunu söyledi.

Müslüman ve Türk olduğu için kendisiyle dalga geçildiğini belirten Baydar;

"Ondan sonra sahibi olduğum Türkiye 3. Göz Danışmanlık şirketini kurdum. Türkiye'de çok zor durumda olan birçok şirket şuanda vergide ödül alıyor. Şirketi doğru yönetmek lazım. Doğru yönetmenin de tanımını iyi yapmak gerek. Hedefi doğru koyamayan yönetici şirketi yanlış yere götürür. Onun için en kritik yer hedef koymak. Bizim hedefimiz şirketlerin sağlıklı büyümesini sağlamak" dedi.

"GÜÇLÜ OLMAMIZ LAZIM"

Baydar;

"Güçlü olmamız lazım. Yurt dışında hiç kimse alta bütün bildiklerini aktarmadan üste geçemiyor. Bizdeki usta, kalfa, çırak ilişkisini onlar öyle uyguluyor. Biz artık bunu uygulayamıyoruz. Biz artık eskiyi yapamadığımız için onlardan geriyiz. Gurur kimliğinin şahıs kimliğinden daha öne geçmesi durumunda uluslararası olabileceğinizi gösteriyor."

EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ DİDİŞMEK

"Cari açık veren ülke parasının değerli olması gerekiyor ki az para bassın. Türk lirasının değerli olması Türkiye'deki firmaların rekabet üstünlüğünü kaybetmesine neden olmuyor. Japonya olmamız için kendi teknolojimizi yapıyor olmamız gerekiyor. Türkiye'nin Türkiye markası var. Biz ne kadar didişiyorsak onlar o kadar kazanıyor. Bizim en büyük problemimiz didişmek. Temmuz ayından itibaren çok ciddi oranlarında çek yazılmalar başladı. Türk lirasının değer kazanması başka ülkelerde başka sorunlara yol açıyor" dedi.

ÜRETİM AZALDI, CİRO YÜKSELDİ

MÜSİAD üyelerine slayt şeklindeki görüntüler eşliğinde bilgi veren Baydar,

"Geçen yılın Ekim ayına göre sanayi ciroları %11,5 artmış. İmalat sanayinin artışı %12, mobilyanın %14,1. Yani Türkiye geneli ortalamasına göre mobilya sektörünün cirosu yükselmiş. Ciro endeksinde mobilya sektörü Türkiye ortalamasına göre daha iyi durumda. Türkiye, üretimde 2014 yılı Ekim ayından 2015 yılı Ekim ayına %4,6'lık bir artış sağlayabilmiş. Mobilya imalatında artış %4,1. Türkiye ortalamasının altında. Ciroda iyiz, üretimde kötüyüz" diye konuştu.