Türkiye

İnşaat Sektöründe İşçilik Maliyeti Alarm Veriyor: Malzeme Giderlerini Geride Bıraktı

İnşaat sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı derinleşirken, işçilik maliyetleri son üç yılda malzeme maliyetlerini geçerek yüzde 60'a yükseldi. Uzman işçilerin maaşları, beyaz yakalıların ücretlerini geçerken, müteahhitler nitelikli iş gücü bulmakta zorlanıyor.

Abone Ol

Türkiye'nin 1.8 milyon kişiye ekmek kapısı olan inşaat sektörü, özellikle deprem bölgesindeki yeniden inşa faaliyetleri nedeniyle büyük bir iş gücü krizi ile karşı karşıya. İş gücünün depremden etkilenen illere kayması, kalifiye eleman bulmayı daha da zorlaştıran bir faktör oldu. Bu durum, sıva, alçı, boya, dış cephe mantolaması ve tesisat gibi ince işçilik gerektiren işlerde işçilik maliyetlerinin malzeme giderlerini geçmesine neden oldu.

2020'de inşaat maliyetinin yüzde 20'sini oluşturan işçilik giderleri, üç yıl içinde yüzde 60'a yükseldi. Müteahhitler ve taşeronlar, kalifiye işçiler için aylık 70-80 bin lira gibi rakamlar önermelerine rağmen, nitelikli eleman bulmakta güçlük çekiyor. İşlerin gecikmesi ve proje teslim tarihlerinin ertelenmesi, sektörde ciddi sorunlara yol açıyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, deprem felaketinin ardından nitelikli iş gücünün bölgeye kaydırılmasının, kalifiye eleman bulmayı zorlaştırdığını belirtiyor. İnşaat sektöründe demirci, kalıpçı ve iş makinesi operatörü gibi mavi yaka işler için eleman bulmanın zorluğu, ücretlerin 150 bin lira seviyelerine kadar çıkmasına neden oluyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, usta yevmiyelerinin geçen yıldan bu yıla önemli oranda arttığını ve nitelikli usta bulunamamasının projelerin gecikmesine yol açtığını ifade etti. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik ise, ülke genelinde artan kentsel dönüşüm faaliyetleri nedeniyle usta bulmanın zorlaştığını, bu durumun inşaat maliyetlerini ve dolayısıyla konut fiyatlarını artırdığını belirtiyor.