Haberimiz Genç Gazete arşivinden.

Tarih: 21.01. 2008. O tarihte ziyaret ortamında bir araya gelen İnegöl CHP İlçe başkanı Necmi Demir, türbanın siyasi bir simge olduğunu savunurken, İnegöl AK Parti İlçe Başkanı Burhan Alıcı ise, başka ülkelerde sorun olmayan türbanın ülkemizde sorun olmasını anlayamadığını söyler.

İşte arşivden haberimiz!

İnegöl'de Chp–Akp Buluşması Arşiv Haber 21.01.2008 Gencgazete (1)

İnegöl'de Tebrik ziyaretinde ‘türban’ tartışması

CHP İlçe Başkanı Necmi Demir’in yeniden seçilmesinin ardından yapılan ilk tebrik ziyareti AKP’den geldi. Ancak ziyaretin ana gündemi, bir süredir ülke siyasetinde tartışma konusu olan türban meselesi oldu.

CHP: “Türban siyasi bir simgedir”

CHP İlçe Başkanı Necmi Demir, türbanın yıllardır süregelen siyasi bir tartışma konusu olduğunu savundu. Türban ile başörtüsünün ayrı kavramlar olduğunu dile getiren Demir, yaşanan süreci bir siyasi simge tartışması olarak değerlendirdi.

“Genel merkezimiz, sözcülerimiz parti başkanlarımız konuya ilişkin görüş bildiriyorlar. Ancak biz İnegöl ilçe teşkilatı olarak gündemin türban olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün Türkiye’nin geleceği, ekonomisi, sanayisi ve köylünün durumu tartışılırken, başbakanın yurtdışından türbanı bu şekilde ortaya atmasını yanlış buluyorum. Türbana karşı olan yok. Türban diye bir şey yok zaten. Bizim annemiz bacımız kardeşlerimiz de örtülü. Türban, 1974–1975 yıllarında bir siyasi partinin ortaya attığı, arka bahçesi olarak gördüğü, siyasi simge olduğu için karşı çıkılmaktadır. Anayasa ne emrediyorsa, ona uymak kaydıyla türban kökünden çözülebilir. AKP gündeme getirdi, ardından MHP destekledi. CHP Cumhuriyetin kuruluşundan beri var olan bir parti ve ilkelerini savunmaya sonuna kadar devam edecektir”
“Biz ilçe teşkilatı olarak terörün başını alıp gittiği bir dönemde, terör örgütü bitirilmeye çalışılırken böyle bir şeyin ortaya atılmasını tamamen yanlış buluyoruz. Birde türbanın gündeme gelmesinde ki başlıca sebebi önümüzde ki yıl yapılacak olan yerel seçimlerde AK Partinin tabanına verdiği sözü yerine getirme çabası olarak görüyoruz. CHP oy kaybetme uğruna da olsa, Cumhuriyete sahip çıkma adına mücadelesine devam edecektir. İnsanların dini duyguları ile oynamamak lazım. Herkes istediği gibi giyinir. Ama kamu alanlarında bir engel var. Neden ısrarla üzerinde duruluyor anlamıyorum, ama önümüzdeki günlerde bu konu çözülecektir. Söz genel merkezimizdedir.” - CHP İlçe Başkanı Necmi Demir

Demir, yerel seçimler öncesi türban meselesinin yeniden gündeme taşınmasının siyasi bir adım olduğunu öne sürerek, Cumhuriyet değerleri adına mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

İnegöl'de Kahreden Haber! 21 Yaşındaki Genç Hayatını Kaybetti
İnegöl'de Kahreden Haber! 21 Yaşındaki Genç Hayatını Kaybetti
İçeriği Görüntüle

AK Parti: “Türban yıllardır gündemde, çözülmeli”

Ziyarette görüşlerini paylaşan AK Parti İlçe Başkanı Burhan Alıcı ise türban meselesinin yıllardır Türkiye’nin gündeminde olduğunu, özellikle üniversiteli gençler açısından çözüm bekleyen bir sorun haline geldiğini belirtti.

“Türkiye’de ekonominin tam manasıyla düzeldiği söylenemez. Yerele indiğimizde İnegöl’e geldiğimizde hakikaten ekonomide insanların biraz sıkıntıda olduğunu görüyoruz. Türban böyle bir aşamada gündeme gelir miydi, gelmez miydi bilemiyorum. Ama türban ülke gündeminden hiç düşmedi. Geçmişte de siyaset yaptığımız süreçte sürekli konuşuldu. Özellikle üniversite gençliği üzerinde etkisi olan bir sorun. Bu problem nereye kadar sürecek. Türbanla ne zaman kadar yatıp kalkacağız, bu sorunun bir an önce halledilmesi gerekir diye düşünüyorum. Anayasa değişikliği gerekiyorsa yapılmalı. MHP destekleyeceğini, CHP desteklemeyeceğini söylüyor. Bunda bir karşı taraf olmanın cepheleşmenin anlamı yok. Herkesin tasvip etmesi, herkesin evet demesi de beklenemez. Ama ortak bir yol bulunarak bu işin çözülerek ülke gündeminden düşmesi gerekir diye düşünüyorum. Gerçekten uğraşacağımız terör gibi ekonomi gibi konular var, dış dünyayla ilişkiler konusu var. Bunlarla uğraşılmalı devlet bunlara zaman ayırmalı diye düşünüyorum. Terörü bir bela gibi görmezseniz, hep başınıza bela olur ama oturur çözerseniz yâda savaşarak yok ederseniz bir şekilde bitirirsiniz. Başörtüsünde ülke gündeminden düşmesi için aynı şekilde halledilmesi gerekir. Ancak bu konu daha genel başkanlar seviyesinde tartışılan konular. İnşallah bütün ülke insanını mutlu edecek bir çözüm ortaya koyarlar ve bu konuyu bir daha konuşmayız.”dedi.

‘Başörtüsü siyasi bir simgemidir değilmidir’ tartışmalarını anlayamadığını dile getiren Alıcı, “Başörtüsü nasıl siyasi bir kimlik oluyor. Bugün CHP’li türbanlı bir bayan mutlaka vardır. Onun siyasi kimliği nedir neyi temsil ediyor o zaman? Yani örtünen kardeşimiz anamız oluyor bir şey olmuyor da, başka şekilde örtünce siyasi simge oluyor. Din ile siyaseti karıştırmamak lazım, bunlar çok farklı konular din ayrı siyaset ayrı. Yani siyasi ortamlara türbanı çekmenin faturasını 1974’lerden beri ödüyoruz. Başka ülkelerde sorun olmuyor da niçin ülkemizde sorun oluyor bunu anlamakta güçlük çekiyorum. İnşallah yetkili kişiler bir çözüm bulurlar hepimiz rahat ederiz.”dedi.- AK Parti İlçe Başkanı Burhan Alıcı

Alıcı, ekonomiden teröre kadar birçok önemli başlığın bulunduğunu, türban meselesinin ise uzayıp gitmesi nedeniyle ülke enerjisini tükettiğini ifade etti.

İnegöl'de Chp–Akp Buluşması Arşiv Haber 21.01.2008 Gencgazete (3)

“Başörtüsü nasıl siyasi bir kimlik oluyor?”

Alıcı, başörtüsünün siyasi bir kimlik olarak değerlendirilmesini eleştirdi ve başka ülkelerde sorun olmayan bu meselenin Türkiye’de neden çözülemediğini sorguladı.

Belediye Başkanı Aktaş: “İnegöl hepimizin”

Ziyarete katılan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise siyasi rekabetin ötesinde ortak değerlerin önemine vurgu yaptı. Aktaş, farklı siyasi görüşlerin doğal olduğunu, ancak kentin ortak menfaatleri için birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Siyasi partilerin fedakârlık gerektiren yapılar olduğuna işaret eden Aktaş, Demir ve yönetimine yeni dönem için başarı dileklerini iletti.

“Siyasi partilerde mücadele etmek hem maddi hem manevi olarak fedakârlık gerektirdiğini belirterek, “İnegöl hepimizin, bizler ortak değerleri olan insanlarız. Farklı siyasi görüşler olabilir ama yaşadığımız topraklar altında gölgelendiğimiz bayrak gibi birçok ortak noktamız var. Bu anlamda ilçemize, ülkemize sahip çıkmamız gerekiyor. Yapılan tüm siyasi faaliyetlerde, sivil toplum örgütlerinin organizasyonları da şehrimizin daha güzel olması adınadır.”- İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş

Ziyaret, iki parti temsilcilerinin türban konusundaki farklı yaklaşımlarını ortaya koyarken, her iki taraf da sorunun çözülerek ülke gündeminden tamamen çıkması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

ARŞİVDEN HABER | GENÇ GAZETE |21. 01. 2008

İnegöl'de Chp–Akp Buluşması Arşiv Haber 21.01.2008 Gencgazete (2)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: Haber Merkezi