İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, belediye yönetimi, akademik temsilciler ve gençlik toplulukları başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen lansman toplantısında 2026 yılı vizyonunu paylaştı. Toplantıda Belediye Başkan Yardımcıları, Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyeleri, İlçe Milli Eğitim ve Gençlik Merkezi müdürleri, belediye meclis üyeleri ile üniversite bünyesindeki topluluk başkanları hazır bulundu.
67 Bin Genci Kapsayan Büyük Vizyon
Başkan Alper Taban, İnegöl’ün 302 binlik nüfusuyla dinamik bir şehir olduğunu vurgulayarak güncel yaş parametrelerini paylaştı. İnegöl’de 15-19 yaş arası 22 bin 354, 20-24 yaş arası 20 bin 465 ve 25-29 yaş arası 24 bin 119 kişinin yaşadığını belirten Taban, 30 yaş altında yaklaşık 67 bin gencin bulunduğunu, bu rakamın 35-40 yaş skalasına çekildiğinde 100 bini aştığını ifade etti. Taban, "Bir şehri güçlü kılan fiziki yapılar değil, gençliğidir. Gücümüzü gençliğimizden alıyoruz" dedi.
8 Ana Temada Dev Proje Paketi
2026 Gençlik Yılı kapsamında hazırlanan takvim, 8 ayrı ana tema üzerinde şekillenecek. Program dahilinde şu başlıklar öne çıkıyor:
-
Akademik Çalışmalar ve Fuarlar: Üniversite, kariyer ve istihdam fuarları ile akademik destekler.
-
Festivaller ve Yarışmalar: Teknoloji, spor ve kültür festivalleri; Reels, bilgi, ses ve halk dansları yarışmaları.
-
Girişimcilik ve İnovasyon: "Bir Fikir Bir İnegöl" çalışmaları ve girişimcilik merkezi oluşumu.
-
Doğa ve Kamp: Doğa Sporları Merkezi’nde (DOSTUM) kamp faaliyetleri, ATV, okçuluk, bisiklet ve trekking etkinlikleri.
-
Kültürel Geziler: "Medeniyetin İzinde" temalı bilinçlendirme ve şuur gezileri.
-
Dijital Platformlar: "Genç Mobil" ve "Genç Kart" projeleri ile dijitalleşme ve yapay zeka odaklı destekler.
Gençlik Çalıştayı Şubat Ayında Başlıyor
Sürecin katılımcı bir yapıyla yürütüleceğini kaydeden Başkan Taban, Şubat ayında bir "Gençlik Çalıştayı" düzenleneceğini bildirdi. Bu çalıştayda gençlerin beklentileri, fırsatlar, tehditler ve çözüm önerileri bilimsel yöntemlerle ele alınacak. Ayrıca kurulacak olan "İnegöl Gençlik Kulübü" ve bu kulübe özel sosyal medya hesapları üzerinden tüm etkinlik takvimi şeffaf bir şekilde paylaşılacak.
"Rotayı Gençler Belirleyecek"
Geçmişte nöbetçi kitaphaneler, Eurodesk temas noktası ve akademik destekler gibi birçok çalışmaya imza attıklarını hatırlatan Taban, 2026 yılının bu faaliyetlerin taçlandırılacağı bir dönem olacağını söyledi. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban sözlerini şu şekilde tamamladı: "İnegöl'den bir gençlik gemisi kalkacak ve bu geminin rotasını gençler belirleyecek."





