İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) çok amaçlı salonunda düzenlenen toplantıya çok sayıda İnegöllü mobilyacı katıldı.

Toplantı öncesi konuşan İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği "İNSİAD" Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akıskalı, "11-15 Aralık 2013 tarihlerinde Hindistan'da mobilya iş formu gerçekleştireceğiz. Bunla ilgili daha önce büyükelçimizi ziyaret etmiştik. Yoğun programı olması hasebiyle İnegöl ziyaretini kabul edip, bu günde teşrif etti. Bu aşama da Ankara'da yine Hindistan'dan gelen yetkililer var. Büyükelçimizin Ankara'daki programa da yetişmesi lazım. Katıldıkları için büyük elçimize teşekkür ediyorum. Hindistan'da yapacağımız iş formunun İnegöl'e, Türkiye mobilya sanayine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 25 firma temsilcisi ile Hindistan'da iş formu yapacağız. Bu iş formu ile Hindistan'la ilgili kapıyı da aralamış olacağımızı düşünüyorum."dedi.

Benzin ve Motorine Zam, Otogaza İndirim! Benzin ve Motorine Zam, Otogaza İndirim!

Daha sonra söz alan Hindistan Türkiye Büyük Elçisi Susmita Gongulee Thomas, mobilyacılara Hindistan pazarı hakkında bilgiler verdi.

Hindistan'da metal, plastik ve modüler olarak farkı materyaller kullanıldığını ifade eden Thomas, "Bunlarla ilgili sektörler var. Kadınların artan bir şekilde çalışmaya başlaması, orada bir imkan sağlıyor ve farklı imkanlar sunuyor. Yılsonuna kadar 3 milyara ulaşması gereken bir seviyeye ulaşmaya başladı. İtalya, Malezya, İspanya ve Almanya'dan gelen firmaların ürettiği mobilya. Marka ve markaları olmayan mobilya sektörü ciddi şekilde gelişiyor. Çin'den gelen özellikle markalı olmayan mobilya orta halka hitap ediyor. Hindistan mobilya ithalatıyla ilgili 2003 yılından itibaren artan bir şekilde mobilya ithal ediliyor. Ahşam mobilya daha çok revaçta. Tüketicilerin oranları ise normal ev müşterisi yani oturma grubu 65, Ofis 20, mutfak ise 15. 65 oranında İnegöl'e hitap eden bir oran söz konusu. Bir birini tamamlayan konseptlerle bir araya gelip güzel bir iş yapılabilir. Hindistan piyasasına sadece oturma grubuyla giremeyebilirsiniz ama oturma grubu, yatak odası ve fason gibi hepsi beraber bir birini tamamlayan ürünlerle girilirse başarılı olunabilir."diye konuştu.

Hindistan'a girecek olan İnegöllü mobilyacılara markalaşmaları gerektiğini ifade eden Thomas, şöyle konuştu:

"Markalaşmalısınız. Çünkü Hindistan'da devler yarışıyor. Diğer ürünlerin kar oranları da düşük olduğu için markalaşmaya gitmek lazım. Kırsal alanlardakiler daha çok modüler mobilya alıyor. Oralara konsantre olunabilir. 6 milyon köy ve 720 milyondan oluşan devasa bir pazar. Bazı bölgelerde mobilya imalathaneleri var. Buralar sizlerin hedeflediğiniz yerler olmayabilir. Toptancılar veya büyük alıcılar orada sadece bir sektör bir kısım değil de hepsini aynı anda bir imalatçıdan alma eğilimi gösteriyorlar. Ahşap en çok kullanılan materyal. Enteresan bir şekilde metal da kullanılıyor. Burada ahşam ö plana çıkıyor. Daha sonrada metal geliyor."

.