Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevini tamamlayan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Dragon uzay aracı ile Dünya'ya dönüyor. Gezeravcı'nın ve beraberindeki üç astronotun bugün öğleden sonra Florida açıklarında suya inmesi bekleniyor. Bu yolculuk, Dragon uzay aracının şimdiye kadarki en uzun transfer süresi olacak.

Alper Gezeravcı ve ekip arkadaşları, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılarak Dünya'ya dönüşe geçti. Elverişsiz hava şartları sebebiyle yaşanan ertelemeler, ekip için 18 günlük bir rekor süre ile sonuçlandı. Dragon kapsülünün inişi, hava durumuna bağlı olarak Florida'nın doğu sahili veya Meksika Körfezi açıklarında gerçekleşecek.

Bursalı kızlar Türkiye Şampiyonu Bursalı kızlar Türkiye Şampiyonu

Mürettebat gemiye alındıktan sonra, ilk sağlık muayeneleri yapılmak üzere Houston'a götürülecek. Burada daha kapsamlı bir sağlık taramasından geçirilecek olan ekip, bir süre de karantinada kalacak. Bu süreç, astronotların uzayda geçirdikleri zamanın ardından Dünya'nın koşullarına yeniden uyum sağlamaları için kritik öneme sahip.

Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği 13 bilimsel deney, Türkiye Uzay Ajansı tarafından video olarak paylaşıldı. Bu deneyler, yer çekimsiz ortamda farklı malzemelerden yapılmış toplarla yapılan hareketler ve döngüsel reaksiyonlar üzerineydi. Axiom Space'in X sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, iniş TSİ 16.30'da planlanıyor.

Editör: Fırat Çelik