İki Bayram arasında düğün olmaz mı?

Ülkemizin bazı yörelerinde, Ramazan ve Kurban Bayramları arasında düğün yapılmaz ve nikâh kıyılmaz denilir. Ancak bu düşüncenin dinî bir dayanağı bulunmamaktadır.

Teknoloji ile Büyüyen Çocuklar Tehlikede Olabilir! Teknoloji ile Büyüyen Çocuklar Tehlikede Olabilir!

Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73 [1423]).

Düğün Genç

Evlenmenin ve nikahın günü yok

Din İşleri Yüksek Kurulu’na göre, şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir.

Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu sebeple iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikâh kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Genç Gazete Düğün Çekimi Yaptıracak Olan Çiftlere (4)

Bu inanışın tarihî geçmişi nedir? 

Halk arasında konuşulan bazı meseleler yarım ve yanlış anlaşılmıştır. Bunlardan biri de "İki bayram arasında düğün yapılmaz, nikâh kıyılmaz." düşüncesidir.

Bu düşünce, İslâm'dan önceki Cahiliye Arapları arasında yaygındı. Onlar Ramazan'dan sonra başlayan Şevval ayında evlenmeyi uğursuz sayar, düğünlerini başka bir tarihte yaparlardı.

Ancak Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu âdeti yıkmış ve geçersiz kılmıştır. Resul-i Ekrem Efendimiz Hz. Âişe validemizle Şevval ayında nişanlanmış ve üç sene sonra yine Şevval ayında evlenmiştir. Böylece iki bayram arası olan Şevval ayında düğün yapmak ve nikâh kıymak sünnet olmuştur.

Genç Gazete Hangi Kadınlarla Evlenilmez Kişi Hangi Akrabaları Ile Evlenemez Nikah Evlilik Dügün Nisan (7)

İki bayramdan kasıt dini bayramın Cuma gününe denk gelmesidir

Bilindiği üzere, Ramazan ve Kurban gibi yıllık iki bayramımızın yanında bir de haftalık bayramımız vardır. O da cuma günü.

Ramazan veya Kurban Bayramı cuma gününe rast gelir ve düğün de bugünlerde yapılırsa, nikâh kıyma, düğün ile meşgul olunur ve cuma namazına yetişememe gibi bir tehlike baş gösterirse, o saat içinde nikâh kıymak caiz olmaz. Ancak bu saat içinde nikâhla meşgul olmak farz-ı ayn olan bir ibâdetin terkine sebep olmaktadır.

Fakat böyle bir sıkışıklığa meydan verilmeden cuma namazından bir müddet önce veya namaz kılındıktan sonra nikâh kıyılırsa pekâlâ olur, bir mahzur da kalmaz. Zaten böyle bir hâl de pek vuku bulmamaktadır.

Genç Gazete Hangi Kadınlarla Evlenilmez Kişi Hangi Akrabaları Ile Evlenemez Nikah Evlilik Dügün Nisan (6)

Cuma vakti düğün olmaz

Demekki Kurban ya da Ramazan bayram günü Cuma'ya denk gelirse o gün cuma vakti düğün yapmamak gerekir. İki bayram arasından kasıt da işte budur. Cuma vakti nikah da kıymamak en doğrusu. Camiye gidilsin, Cuma kılınsın, ondan sonra nikah da olur, düğün de olur.

Hem bayram hem Cuma günü, insanların bayram ve Cuma telaşesi var. Düğününe nasıl gelsin? Bu vakitte düğün yapma. Dini Bayram da olsa, Cuma vakti geçince, akşam vakti düğün yapılabilir.

Bayramın birinci günleri de düğün yapmak bu anlamda doğru değil. Peki yapılırsa günah mı olur? Tabiki günah olmaz. Bir uğursuzluk filan da söz konusu olmaz. 

Özetle, İslâm'da nikâh için belirli bir zaman sınırlaması yoktur ve şartlar uygun olduğu sürece her zaman nikâh kıyılabilir, düğün yapılabilir.

Genç Gazete Hangi Kadınlarla Evlenilmez Kişi Hangi Akrabaları Ile Evlenemez Nikah Evlilik Dügün Nisan (2)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu