İzmir Kuşatmasından Köleliğin Kaldırılmasına Kadar 1 Aralık Tarihte Bugün!
İzmir Kuşatmasından Köleliğin Kaldırılmasına Kadar 1 Aralık Tarihte Bugün!
İçeriği Görüntüle

Burdur’da 40 yıldır müzik aleti yapımıyla uğraşan ve UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” unvanına layık görülen Mehmet Bedel, hayatını kaybetmiş sanatçıların sazlarını toplayarak bir koleksiyon oluşturdu.

Bedel, çöpe atılmaktan kurtardığı yüzlerce sazı geleceğe taşımak için büyük bir özenle muhafaza ediyor.

Hayatını Kaybeden Sanatçıların Sazları Gencgazete (9)

Eskicilerden, hurdacılardan topladığı sazlarla kültürel mirası koruyor

Burdur’un tanınan el sanatları ustalarından 61 yaşındaki Mehmet Bedel, çocuk yaşta babasından öğrendiği müzik aleti yapımını 40 yıldır sürdürüyor. Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiği sipsi, bağlama ve kaval gibi müzik aletlerinin yanı sıra evinin bir kısmını müze haline getirdi. 2017’de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması kapsamında “Yaşayan İnsan Hazinesi” unvanına layık görülen Bedel, 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ödülünü aldı.

Hayatını Kaybeden Sanatçıların Sazları Gencgazete (8)

"Nesilden nesile, kuşaktan kuşağa kültürümüzü taşıyoruz"

"Babam müzik aletleri yapıyordu. Küçük yaşlarda onun yanında öğrendim. Şimdi iki oğlum da hem çalıyor hem yapıyor. Nesilden nesile bu kültürümüzü taşıyoruz."

Bedel, babasının izinden giderek başladığı sanatını bugün iki oğluyla birlikte sürdürüyor. Ailece yürüttükleri bu geleneğin, Anadolu’nun kültürel mirasını yaşattığını vurgulayan Bedel, “40 yıldır atölyemde müzik aletleri yapıyorum. Her biri bizim kültürümüzün bir parçası” dedi.

Hayatını Kaybeden Sanatçıların Sazları Gencgazete (4)

Koleksiyonun temeli babasının bağlamasıyla atıldı

Koleksiyona 30 yıl önce babasının yaptığı bağlamayla başladığını anlatan Bedel, zamanla eski ustaların ve sanatçıların sazlarını toplamaya yöneldi. Bedel, “Vefat eden sanatçıların sazları çoğu zaman kıymet bilinmeden atılıyor. Ben de bu sazları eskicilerden, hurdacılardan topladım. Her biri bir hikâye barındırıyor” diyerek koleksiyonun duygusal yönüne dikkat çekti.

Hayatını Kaybeden Sanatçıların Sazları Gencgazete (12)

“Çöpe atılacak sazları yapımcılarının isimleriyle yaşatmak istiyorum”

Bedel’in koleksiyonunda nefesli, yaylı, telli ve vurmalı çalgılar bulunuyor. Teke yöresi ağırlıklı olsa da yurt dışından gelen enstrümanlar da koleksiyonda yer alıyor. Bedel, “Yaşlı bir sanatçımızın sazı çöpe atılmıştı, onu bulup koleksiyonuma kattım. Bu sazları yapımcılarının isimleriyle yaşatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bedel, gelecekte hedefinin daha düzenli bir sergileme alanı oluşturmak olduğunu belirterek, “Bu enstrümanları sadece saklamak değil, halkla buluşturmak istiyorum. Çünkü her biri, geçmişin sesiyle geleceğe uzanan bir köprü” dedi.

Hayatını Kaybeden Sanatçıların Sazları Gencgazete (10)

Kaynak: İHA