ATV ekranlarında yayınlanan bilgi yarışması Kim Milyoner Olmak İster? 31 Temmuz 2025 akşamı yeni bölümüyle izleyiciyle buluştu. Yarışmanın dikkat çeken sorularından biri ise "Hangi ülkede yaşayanlara 'Leh' denir?" oldu. 300 bin TL değerindeki soru sosyal medyada da yoğun ilgi gördü.

Yarışmacıya yöneltilen soru ve şıklar şu şekildeydi:

Soru: Hangi ülkede yaşayanlara Leh denir?

A: Lihtenştayn
B: Macaristan
C: Polonya
D: Romanya

Doğru cevap C şıkkı: Polonya oldu.

Lehler kimdir?

Lehler, Polonya’da yaşayan ve Lehçe konuşan halk topluluğudur. “Leh” ifadesi, Türkçede Polonyalıları tanımlamak için kullanılır. Polonyalılar (Lehçe: Polacy), tarihsel, kültürel ve dilsel bağlarla birbirine bağlı bir etnik gruptur. Polonya'da yaklaşık 38 milyon kişi yaşamaktadır ve büyük çoğunluğu Lehçe konuşmaktadır.

Lehçe dili hakkında bilgi

Lehçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Batı Slav dilleri grubundadır. Polonya'nın resmî dili olan Lehçeyi dünya genelinde 50 milyona yakın insan konuşmaktadır. Dilin standart yapısı, Latin alfabesi temeline dayanır ve çeşitli aksan işaretleri içerir. Cümle yapısı genellikle özne-fiil-nesne (SVO) sırasındadır.

Günümüzde Lehçe, sadece Polonya sınırları içinde değil, diaspora topluluklar sayesinde Avrupa, Amerika ve Avustralya'da da konuşulmaktadır.

2 Aralık’ta Doğan ve Ölen Ünlüler Kimlerdir? Kısaca Aile Hayatları ve Burç Özellikleri
2 Aralık’ta Doğan ve Ölen Ünlüler Kimlerdir? Kısaca Aile Hayatları ve Burç Özellikleri
İçeriği Görüntüle

Kaynak: yenisafak.com