HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, iftar programında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, mevcut komisyon yapısının işçi kesiminin beklentilerini karşılamadığını söyledi.
“Toplantıdan önce düzenleme yapılmalı”
Asgari ücretin hükümet ve işveren tarafınca belirlendiğini ifade eden Arslan, komisyonun yapısının TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve diğer konfederasyonların talepleri doğrultusunda yeniden ele alınması gerektiğini dile getirdi.
Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına ilişkin düzenlemelerin bu yıl yapılacak toplantıdan önce gerçekleştirilmesini ısrarla ve ivedilikle talep ediyoruz” dedi.
50’nci yıl etkinlikleri ve 1 Mayıs Bursa’da
Arslan, HAK-İŞ’in 22 Ekim 2025 itibarıyla kuruluşunun 50’nci yılına girdiğini hatırlatarak, 22 Ekim 2026’ya kadar çeşitli etkinlikler düzenleneceğini açıkladı.
1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün bu yıl Bursa’da gerçekleştirileceğini belirten Arslan, etkinliklere Sudan İşçi Hareketi liderlerinin de davet edileceğini kaydetti.
Ev işçileri için meslek standardı çalışması
TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 310 bin ev eksenli çalışan bulunduğunu ve bunların yüzde 95’ten fazlasının kadın olduğunu aktaran Arslan, ev işçilerinin sosyal güvenlik sisteminde meslek karşılığının bulunmadığını ifade etti.
Ev işçilerinin iş kanunu kapsamına giremediğini ve sendikalara üye olamadığını belirten Arslan, sosyal güvenlik haklarından tam anlamıyla yararlanamadıklarını söyledi. Bu kapsamda yaklaşık iki yıldır kampanya yürüttüklerini dile getiren Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Başta Mesleki Yeterlilik Kurumu olmak üzere ilgili kurumlarla ev işçilerinin meslek standartlarının belirlenmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Suriyeli işçiler için sosyal güvenlik anlaşması önerisi
Arslan, Türkiye’de çalışma izni bulunan Suriyeli işçilerin ülkelerine dönmeleri halinde sosyal güvenlik hakları konusunda sorun yaşadıklarını ifade etti. Bu sorunun çözümü için Türkiye ile Suriye arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalanması gerektiğini vurguladı.





