06 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılan İnegöl, kurtuluşunun 94. yıl dönümünü düzenlenen törenlerle kutladı.

Kutlama programı anıt önünde düzenlenen törenle başladı. Törende Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığının çelenkleri anıta bırakıldı. Çelenklerin anıta bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

İNEGÖL'ÜN KURTULUŞ GÜNÜ

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş;

"İnegöl'ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü. 6 Eylül 1922 tarihinde İnegöllüler tek yürek olarak şahadet payesini almak için adeta birbirleriyle yarışırcasına esaret zincirini kırarak yedi düvele karşı bağımsızlık mücadelesinden zaferle çıkmanın onur ve şerefini bizlere yaşattılar."

"5000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan İnegöl'ümüz geçmişin izlerini bugünlere kadar taşımayı başarmıştır. Angelacoma'dan İnegöl'e kadar uzanan yolculukta şehrimiz 1299 tarihinde Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan Turgut Alp tarafından fethedilerek Osmanlı hakimiyetine girmiş ve 600 yıl 3 kıtada hüküm sürecek Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna şahitlik yapmıştır."

"Bu fetih kolay olmamıştır. Arkada Osmanlı hanedanı ilk şehidini vermiştir. Bu şehit Bay Koca'dır. Şuan Hamzabey mahallemizde türbesinde yatmaktadır ve bize oradan selam durmaktadır. İnegöl'ü fetheden komutanımız Turgutalp ise adını verdiği köy olan Turgutalp mahallemizde türbesinden bize vakarlı bir duruş ile bakmaktadır" diye konuştu.

OSMANLININ KURULUŞUNDA ÖNEMLİ MERKEZ

İnegöl'ün Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde önemli bir merkez olduğunun altını çizen Başkan Aktaş, "Özellikle Yıldırım Bayezid döneminde ortaya konan eserler ile Fatih Sultan Mehmed ile II. Bayezid döneminin önemli devlet adamlarından olan İshak Paşa tarafından yaptırılan ölümsüz eserler hala ayaktadır. İnegöl'ümüz nasıl Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli bir merkez olmuşsa vatanımızın zor yıllarında da vatan savunmasının en güzel örneğini sergileyerek ülkenin kurtuluşunda da en ön sırada yerini almıştır."

"Milli bir sorumluluk şuur içerisinde gösterilen fedakarlıklar, çekilen çileler ve eziyetler tam olarak bilinememekle beraber işgale karşı tek yürek olunarak ölüm pahasına da olsa bir destan niteliğinde kahramanlık örnekleri sergilenmiştir. Modern silahlara karşı iman dolu göğüslerini ortaya koymaktan kaçınmayan, maddeye karşı maneviyatın galip geldiği bu şanlı bağımsızlık savaşının başka bir örneği yoktur."

"İnegöl'ümüz ölümsüz kahramanlarımızın göstermiş oldukları cesaret ve azimle düşman işgalinden 06 Eylül 1922 tarihinde Şükrü Naili Paşa önderliğindeki Türk askerleri tarafından kurtarılmıştır. İnegöl'ün bugün geldiği noktayı bu vatansever halkımızın tarihe altın harfler ile yazdıkları kahramanlıklarına borçludur. Ve onlara minnettardır" dedi.

ŞEHİTLİKTE TÖREN

İnegöllü akademisyenden Cübbeli Ahmet Hoca'ya önemli uyarı İnegöllü akademisyenden Cübbeli Ahmet Hoca'ya önemli uyarı

Aktaş'ın konuşmasının ardından Anıt önündeki tören sona erdi. Daha sonra Garnizon Şehitliğinde düzenlenen törene geçildi. Törende, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, özel hazırlanan ay yıldızlı buketi anıta koydu.

ŞEHİTLERİMİZE DUALAR EDİLDİ

Kur'an-ı Kerim okumasının ardından yapılan dua ile şehitlikteki program sona erdi. Şehitlikte düzenlenen törene katılanlara simit ve gazoz ikram edildi. Garnizon Şehitliğinde düzenlenen törenin ardından ilçe protokolü Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Garnizon Komutanlığına şükran ziyaretinde bulunuldu.