Mobilya sektöründe sünger krizi yaşanıyor. Yurt dışından getirilen süngerin ham maddesine ulaşmada zorluk yaşandığı gerekçe gösterilerek süngere neredeyse her hafta zam yapılıyor. Koltuk üreticilerinin yoğun kullandığı süngerde son aylarda arka arkaya gelen zamlar, mobilya üretimini olumsuz etkiliyor.

Pandemi sürecinde süngere yapılan zam oranı ise %80. Süngere yapılan aşırı ve haksız zamlar neticesinde fiyatlarını tespit ederek, fiyat açıklaması yapan firmalar, ciddi şekilde maddi kayıplar ile karşı karşıya kaldı.

ZAMLARIN DAHA DA DEVAM EDECEĞİ SÖYLENİYOR

Süngere ardı ardına yapılan zamların sebebini sünger üreticileri yurt dışından getirilen ham madde sıkıntısına bağlıyor. Ham madde sıkıntısından dolayı üretim yapamadıklarını belirten sünger üreticileri, kendilerinin daha zor durumda olduğunu savundular. Zamların daha da devam edeceği söyleniyor.

Koltuk üreticileri süngere haftada iki gün zam yapıldığını belirterek, "Pandemi ülkemizde patlak vermeden önce süngere zam geleceğine dair sinyaller veriliyordu. Sonra pandemi patlak verince 3,5 ay kimsenin sesi soluğu çıkmadı. Daha sonra terminlerin uzayacağına dair bilgi paylaşımları başladı. Bu da zammın sinyali olarak biz üreticilere verilen bir mesaj diye düşünürken çok geçmedi %17'lik sünger zammı ile karşılaştık. Pandemiden sonra kendimizi yeni yeni toparlamaya başlamışken doların yükselişi ile birlikte kumaş ve malzeme fiyatlarının artmasının yanına bir %17 sünger zammı ile bir şok yaşadık."

"Serbest piyasa şartlarında rekabete devam edebilmek adına bir süre zam geçişleri yapamadık. Yeni gelen fiyat artışları ile birlikte yeni listeyi düzenlemiştik ki %17'lik yapılan zammın üzerine 15 gün sonra %6,5 bir zam daha geldi. 20 gün sonra %13,5 zam daha hanemize yazıldı. Bu zamların üzerine hammadde sıkıntısında bahsedilmeye başlandı. Bu da zamların devam edeceğinin sinyalleri derken tam 20 gün sonra yeni bir zamlı liste daha gönderildi. Bu sefer ki zam oranı ise %6 oldu. Artık 20 günde bir gelen zamlara tepkisiz kalınırken; zam gelme süresi 2 güne düştü. Bu zamların daha da devam edeceğini söyleniyor. Toplamda süngere yapılan zam %80."

"Süngere her hafta zam geliyor. Biz bunu müşteriye yansıtamıyoruz. Sünger üreten fabrikalar kendi aralarında zam yapıyor. Ağustos ayında oturak süngeri 300 TL'den alıyorduk şimdi fiyatı 450 TL'ye yükseldi. Bu işin nereye gideceği belli değil. Haftada iki kere zam geliyor. Önceden yılda 2 kere zam yapılırdı. Süngere yapılan aşırı ve haksız zamlar neticesinde fiyatlarını tespit ederek, fiyat açıklaması yapan firmalar, ciddi şekilde maddi kayıplar ile karşı karşıya kaldı Esnaflarımıza sünger teminini sağlayan fabrikalarımızın bu çalkantılı duruma en kısa sürede son vermelerini bekliyoruz. Esnaf odalarından da bu konuda yeteri kadar tepkiyi görmüyoruz ve desteklemiyorlar" diye konuştular.

Sünger üreticileri ise yapılan zamların gerekçesini ham madde sıkıntısına bağlıyor. Dünyada ham madde üretimini Almanya'nın yaptığını aktaran üreticileri, daha zor durumda olduklarını ve ham maddeyi bulamadıkları için üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını savundular.

Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada

Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise Ham maddeye yapılan zamların ardından sünger fiyatları yükseliyor. Üreticilerimizin düştüğü sıkıntılı durumu onlar anlayamıyor. Yapılan zamlar üreticiyi zor durumda bırakıyor. Her zaman sıkıntıyı çeken üretici oluyor. Zamlar yılda bir kere ya da en fazla iki kere belirli aylarda yapılsa, üretici de listelerini belirler. Sünger üreticilerine sesleniyorum; bizleri de düşünsünler. Onların uyguladığı zamları bizim yansıtmamız imkansız. Kendilerini bizim yerimize koysunlar. Ne kadar zor durumda kaldığımızı anlasınlar. Allah üretici arkadaşlarımızın yardımcısı olsun. Ham madde üreticilerinin bizleri düşünerek zamları yapmalarını tavsiye ediyorum." diye konuştu.