Halk Eğitim Merkezinde açılan kursa katılan kursiyerler hem ney üflemeyi hem de yapmayı öğrenerek Mevlevi musikisinin vazgeçilmez enstrümanını gelecek nesillere aktarıyor.

Kursun öğreticisi 25 yaşındaki Ali İhsan Güzel ise üflemeyi öğrettiği neyleri atölyede üretiyor. Üretilen neyler konservatuar öğrencilerine gönderiliyor.

Ney üreticisi ve Kurs öğreticisi Ali İhsan Güzel yaptığı açıklamada; "Halk eğitim merkezi tarafından her sene Ney kursumuzu açıyoruz. Gayet güzel talepler oluyor. Her sene eğitimlerini alan arkadaşlarımızla konserler de düzenliyoruz. Mini atölyemizde öğrencilerimize Ney üflemesini öğretirken hem de üretimi hakkında da uygulamalı olarak bilgiler veriyoruz. Atölyemiz teknik olarak üst düzey olduğu için aynı zamanda Ney üretimimizi de yapıyoruz. Her insanın kendine vakit ayırdığı gibi enstrümana da vakit ayırması gerekiyor. Biz de yok olmakta olan sanatı yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. 13 çeşit Ney üretimi yapıyoruz." dedi.

İnegöllü şair İhsan Deniz'i tanıyor musunuz? İnegöllü şair İhsan Deniz'i tanıyor musunuz?

Ürettikleri Ney'leri konservatuarlar öğrencilerine gönderdiklerini aktaran Güzel, "Aynı zamanda yurtdışından da talepler oluyor. Almanya, Belçika gibi ülkelere de ihraç ediyoruz. Bir yandan hobi olarak üretim yaparken bir yandan da sanatsever arkadaşlarımıza Ney eğitimi veriyoruz." diye konuştu.

İnegöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Göktürk, "Mesleki, sportif kursların yanı sıra müzik alanında da kurslarımız var. Halk kültürümüzün temeli olan saz kursundan tutun popüler kültürün gerektirdiği keman ve gitar kursundan sonra tasavvuf müziğinin en önemli enstrümanı olan ney kursumuzda verilmektedir. 60 civarında kursiyerimiz Ney kursundan faydalanmakta. Toplumumuzun temeli olan bu kültürümüzün unutulmadan yaşatılması için elimizden gelen desteği vermekteyiz" dedi.

Kursiyer Gülsüm Doğan da, "Tasavvufa olan ilgim sayesinde Ney kursuna başladım. Ney ile bir gönül bağı oluştu. Bu yüzden de öğrenmeye başladım. Oldukça iyi şekilde çalmaya çalışıyorum." dedi.