Hastanenin çok amaçlı salonunda yapılan program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Programın açılışında konuşan Hastane başhekimi Uzman Dr. Hayrettin Göçmen, Farkındalık oluşturma adına İlçe Sağlık Müdürlüğüyle ortaklaşa program düzenlediklerini söyledi.

İlçe sağlık müdürü Enver Ünal ise Ülkemizde 14 Kasım'ın Dünya Diyabet Günü olduğunu belirterek, bu yıl ki ana temanın 'Diyabet ve aile' olduğunu vurguladı. Ünal ayrıca diyabette erken tanının önemli olduğunu aktardı.

Diyabetin halk dilinde şeker hastalığı olduğunu ifade eden Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma Kuzhan, "Bu hastalık ülkemizde çok yaygın. Her iki kişiden biri diyabet hastası olduğunu bilmiyor. Hiç bir şikayetiniz yoksa her ay aile hakimine giderek şekerinizi kontrol ettirin. Diyabet yani şeker hastalığı sıklığı ülkemizde ve dünyada gittikçe artıyor. Diyabet modern çağın vebası olarak değerlendirmek hiç de yanlış olmaz. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve genetik faktörler şeker hastalığının ortaya çıkmasına zemin oluşturuyor." diye konuştu.

Vatandaşların çoğunun şeker hastası olduğunu bilmeden hayatını idame ettirdiğine dikkati çeken Dahiliye doktoru Gülistan Alpağat, "Türkiye'de çok fazla sayıda şeker hastası bulunuyor ve bunun büyük bir kısmı şeker hastası olduğunu bilmiyor. Şu anda diyabet dünyadaki ölüm nedenleri içinde 6'ıncı sırada. Asıl daha önemlisi dünyadaki ölüm nedenleri içinde, diğer ilk 5 sıradaki hastalığın 3 tanesinin bir numaralı sebebi. Böbrek hastalıklarının da aynı şekilde diyabet bir numaralı nedeni. Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, hareketsiz yaşayan, sağlıksız beslenen ve vücut ağırlığı fazla olan kişiler diyabet hastalığı açısından risk grubunu oluşturuyor. Hastalığın belirtileri; sık idrara çıkma, ağırlık kaybı, halsizlik ve aşırı susama hissidir. En basit teşhis ise bir damla kan ile yapılabilen açlık kan şekeri ölçümü yaptırmak." dedi.

Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Aşıları Kalp Hastalıklarını Tetiklemiyor Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Aşıları Kalp Hastalıklarını Tetiklemiyor