Duygular hislerimizin dışavurumudur. Duygularımızı tanımak ve ifade etmek zamanla gelişen bir durumdur. Çocuklar duyguları hissederler ama bir yetişkin gibi adlandırabilmeleri için duyguları tanımaları gerekir. Okul öncesi dönemde çocuklara duyguların ne olduğunu, neden öyle hissettiklerini, ihtiyaçlarının neler olduğunu açıklamamız gerekir.

İyi ya da kötü duygu diye bir şey yoktur. Her duyguyu hissetmek doğaldır. Önemli olan hissettiğimiz duygular sonrası verdiğimiz tepkilerdir. Çocuklar 3-3.5 yaşlarında temel duyguları adlandırabilirken 4- 5 yaş itibariyle karmaşık duyguları tanıma yetenekleri gelişir ve çocukların duyguları düşüncelerinden etkilenmeye başlar. Kendi duyguları dışında zamanla başkalarının duygularını daha iyi anlarlar.

Bulgaristan Türkü Öğretmen Mehmet Ali Deniz'i tanıyor musunuz? Bulgaristan Türkü Öğretmen Mehmet Ali Deniz'i tanıyor musunuz?

Duyguları nasıl ifade ettiğimiz ilişkilerimizin de gidişatını etkiler. Araştırmalar sonucunda; küçük yaşlarda duygularını düzenlemeyi öğrenen bireylerin yetişkin olduklarında kendilerini ifade etme ve iyi ilişkiler geliştirmede daha başarılı bireyler oldukları gözlenmiştir.

Küçük yaşlarda çocukların duygularını düzenlemeyi öğrenmeleri; çocukların sosyal ortamlarda akranları ile sağlıklı ilişkiler geliştirmelerini, yeni arkadaşlar edinmelerini, istenmeyen davranışlarda azalma ve empati becerilerinde gelişmeler sağlar. Çocukların kendi duyguları tanımalarını ve duygularını düzenleyebilmelerini öğrenebilmeleri için duygular konusunda çocuklarda farkındalık oluşturmak gerekir.

İNEGÖL OKYANUS KOLEJİ PDR TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR