Ziraat Odası, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü, Anıtta düzenlediği törenle kutladı. Sade törende anıta çelenk bıraktıktan sonra basın mensuplarına konuşan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, çiftçilerin sıkıntılarından söz ederek, istek ve talepleri sıraladı.

Çiftçiler Gününün 1984 yılından bu yana kutlandığını aktaran Başkan Çelik, "Çiftçilerimiz çok zor şartlar altında çalışıyor. Mazot, gübre, ilaç ve tohum gibi girdi maliyetlerinin yüksek olduğu ülkemizde, çiftçilerimizin inadına üretiyor ve yarışıyor olması takdire şayan bir durum. Her şeye rağmen 82 milyon ülke nüfusunu, 40 milyon turisti ve 5 milyon mülteciyi besleyen bu eli öpülesi ve eli nasırlı çiftçileri tebrik ediyorum. 17 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştiriyoruz ama yetmez. Konya kadar olan Hollanda bizim 6 katımız ihracat yapıyor. Sıkıntı aslında burada. Eğer biz ihracatı o noktalara çıkarabilirsek bugün mutlu çiftçi profili göreceğiz. Aynı zamanda köylere yeniden geri dönüş başlayacak." dedi.

Başkan Çelik, eskiden mazotu ve gübreyi düşünen çiftçileri bugün ilacı ve tohumu düşünür hale geldiğini ifade ederek, "Devletimiz çiftçilere çok destek veriyor. Fakat mazot, ilaç zamları ile gübre fiyatlarının yanında bunlar eriyip gidiyor, hiç destek vermemiş anlamına geliyor. Eskiden mazotu ve gübreyi düşünürdük bugün ilacı ve tohumu düşünür hale geldik. Tarım politikaları bunların üzerine üretilmeli. Gübre, tohum ve ilaçla ilgili devletimizin çalışmaları olmalı. Meyvecikle uğraşan çiftçilerimiz artık mazotu değil ilacı düşünür hale geldi. Geçen sene 10 liralık ilaç attıysa bu sene 20 liralık ilaç atıyor."

Altın Alacaklar Dikkat! 25 Nisan Güncel Altın Fiyatları Altın Alacaklar Dikkat! 25 Nisan Güncel Altın Fiyatları

"Bizim taleplerimiz ve isteklerimiz belli. Bunları sık sık Ankara'ya, Tarım Bakanlığına ve Genel merkeze iletiyoruz. Bizim tek arzumuz; üretimini yapan, Pazar sorunu olmayan, girdi maliyetlerinden arındırılmış, mutlu ve hayatını garanti altına almış bir çiftçiler profili olmasını istiyoruz. Kırsalda yaşayan genç çiftçilerimizin tarım bağkurlarını devlet tarafından yatırılmasını talep ediyoruz. Bu milletin çiftçiliğe olan sempatisi olmasa bugün biz coğrafyada aç kalma durumuyla karşı karşıya kalabilirdik. Tüm çiftlerimizin 14 Mayıs Çiftçiler Gününü kutluyorum." diye konuştu.